E mërkurë, 24 Korrik, 2024

Studimi nuk lë shkak për dyshime: “Gratë që lindin pas kësaj moshe jetojnë më gjatë”

- Advertisement1-

Gratë që lindin normalisht pas moshës 33 vjeç, kanë tendencë të kenë një jetëgjatësi më të gjatë sesa ato që nuk mund të lindin normalisht pas moshës 30 vjeç, sipas një studimi të ri shkencor amerikan.


Studimi tregon se ndoshta të njëjtat gjene që lejojnë një grua të ketë një fëmijë në një moshë më të madhe, “i japin” asaj më shumë vite jetë.

- Advertisement -

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Thomas Pearls i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Bostonit dhe të botuar në revistën mjekësore Menopauzë, analizuan të dhënat nga 551 familje, shumica e anëtarëve të të cilave jetojnë për shumë vite.

U zbulua se gratë që kishin fëmijën e tyre të fundit pas moshës 33 vjeç kishin dy herë më shumë gjasa të jetonin deri në 95 vjeç ose më shumë se gratë që lindën fëmijën e tyre të fundit deri në moshën 29 vjeç.

“Sigurisht, kjo nuk do të thotë që një grua duhet të presë të ketë një fëmijë më të madh, duke menduar se kjo do të përmirësojë shanset e saj për të jetuar më gjatë,” tha Thomas Pearls.

“Aftësia fizike e një gruaje për të pasur një fëmijë në një moshë më të madhe ndoshta tregon se sistemi i saj riprodhues po plaket më ngadalë dhe, rrjedhimisht, pjesa tjetër e trupit të saj po plaket po aq ngadalë,” shtoi ai.

Studimi është gjithashtu një tregues se gratë mund të jenë forca shtytëse pas evolucionit të atyre varianteve gjenetike që bëjnë të mundur plakjen e ngadaltë, duke e lejuar atë të arrijë pleqëri të thellë.

Kjo pjesërisht, sipas shkencëtarit amerikan, shpjegon pse shumë më shumë gra arrijnë të arrijnë deri në 100 vjeç në krahasim me burrat.

- Advertisement -rrrrrrr

Një studim i mëparshëm tregoi se gratë që lindin normalisht pas moshës 40 vjeç kanë katër herë më shumë gjasa të arrijnë moshën 100 vjeç sesa ato që lindin fëmijën e tyre të fundit në një moshë më të re.

Për më tepër, hulumtime të tjera kanë treguar se njerëzit që jetojnë më gjatë janë përgjithësisht më pak të prekshëm nga sëmundjet e zakonshme kronike të pleqërisë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Vajzë apo djalë? 9 mënyra si të zbuloni gjininë e bebit tuaj ende pa bërë ekon te mjeku

Në përgjithësi, gratë shtatzëna shtojnë në peshë, por vendi ku shkojnë kilet e tepërta...

Tremujori i dytë i shtatzënisë: Karakteristikat dhe zhvillimi i foshnjës tuaj

Zhvillimi i foshnjës në tremujorin e dytë të shtatzënisë është i mahnitshëm! Jo vetëm që...

Kalciumi një nga vitaminat esenciale për t’u përdorur gjatë shtatzënisë

Acidi folik, hekuri e kalciumi janë tre nga llojet përbërese të vitaminave prenatale. Këto...

Ky shtet ndalon abortin me ligj. 3 rastet e vetme kur e lejon

Guvernatori i Oklahomas Kevin Stitt firmosi të mërkurën ligjin e ndalimit më të rreptë...