E martë, 16 Prill, 2024

Studimi: Foshnjat marrin antitrupa Covid-19 nga nënat kur janë në bark

- Advertisement1-

Antitrupat që mbrojnë kundër koronavirusit shpesh transferohen nga nëna tek foshnja gjatë shtatzënisë.


Është ky zbulimi më i fundit në SHBA që tregon se nëna mund të mbrojë fëmijën e saj. Sipas studiuesve këto gjetje tregojnë se vaksinimi i grave shtatzëna mund të mbrojë foshnjat e tyre të palindura, dhe për këtë ia vlen të studiohet mundësia.

- Advertisement -

Gratë shtatzëna këshillohen të bëjnë vaksina të gripit për të mbrojtur veten dhe foshnjat e tyre.

Specialisti i foshnjave të porsalindura, Dr. Dustin Flannery nga Spitali i Fëmijëve në Filadelfia dhe kolegët e tij studiuan më shumë se 1 400 nëna dhe të sapolindur. Ata zbuluan se antitrupat mbrojtës IgG u transferuan nëpër placentë në 72 nga 83 gratë shtatzëna të infektuara aktualisht ose të infektuara më parë.

“Gjetjet tona demonstrojnë potencialin për antitrupa specifikë SARS-CoV-2 që rrjedhin nga materialet për të siguruar mbrojtje neonatale nga sëmundja e koronavirusit “, shkruajti ekipi në Gazetën e Pediatrisë JAMA të Shoqatës Mjekësore Amerikane.

- Advertisement -

Asnjë nga foshnjat e nënave të infektuara nuk zhvilloi infeksion me koronavirus. Dhe 60% e grave që kishin antitrupa ndaj koronavirusit nuk kishin simptoma, raportuan studiuesit.

Por një mjek virolog, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim ka ngritur disa pyetje në lidhje me këtë.

“A mund të ndihmojnë antitrupat e nënës në vonimin e fillimit të infeksionit ose të mbrojnë foshnjën nga infektimi, sëmundja e rëndë ose vdekja e COVID-19?” pyeti Dr. Flor Munoz, një virolog molekular në Kolegjin e Mjekësisë Baylor.

- Advertisement -

“Të sapolindurit janë të prekshëm nga infeksioni dhe çdo mbrojtje do të ishte e mirëseardhur”, shkroi Munoz në një koment shoqërues.

“Por dihet gjithashtu që antitrupat kundër viruseve të tjerë, si gripi apo tetanosi, dobësohen shpejt kur kalojnë nga nëna te foshnja gjatë shtatzënisë, kështu që do të ishte e rëndësishme të studiohet kur dhe si të vaksinohen foshnjat”, tha Munoz.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë imunizimin e foshnjave kundër gripit në gjashtë muaj, edhe nëse nënat janë vaksinuar gjatë shtatëzënisë.

“Në çfarë mase antitrupat e transferuar përmes qumështit të gjirit mund të mbrojnë të porsalindurit në gji?”, vijoi me pyetjet Munoz.

“A duhet të vaksinohen foshnjat pavarësisht nga infeksioni i nënës, dhe nëse po, cila është koha më e mirë për të filluar vaksinat e foshnjave? A ka ndonjë efekt të dëmshëm potencial të antitrupave të nënës në përgjigjet e foshnjave ndaj imunizimit aktiv? Dhe cili do të ishte regjimi optimal i vaksinës dhe vaksinimit për foshnjat, duke marrë parasysh rrezikun e tyre dhe nevojat unike imunologjike? “

Janë këto disa nga pyetjet që ngre mjeku virolog.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...