E hënë, 26 Shkurt, 2024

Studim: Gratë duhet të monitorojnë presionin e gjakut edhe pas lindjes

- Advertisement1-

Studimi i botuar në revistën “American Heart Association” ka zbuluar se hipertensioni i zgjatur është i zakonshëm në mesin e grave që kanë preeklampsi gjatë shtatzënisë së tyre.


Sipas studiuesve, gratë shtatzëna me preeklampsi nuk po monitorohet në mënyrë adekuate, dhe në këtë formë ato po përjetojnë hipertension pas lindjes shkruan Healthline, transmeton Gazeta Shneta.

- Advertisement -

Presioni i lartë i gjakut apo hipertensioni duhet të monitorohet nga stafi mjekësor, edhe pas gjashtë javëve pas lindjes.

Rreziku i preeklampsia pas lindjes

Preeklampsia përcaktohet se personi në fjalë ka hipertension dhe proteina të ngritura në urinë.

- Advertisement -

Kjo gjendje ndodh në 5 për qind te gratë shtatzëna.

Sipas Dr. Laura Benschop, vlerat normale të tensionit të gjakut janë gjersa bëhet kontrolla rutinore, mirëpo ato po ndryshojnë në çastet në vijim.

Për të zbuluar nëse është e vlefshme hipoteza e saj, ekipi i saj i studimit ka monitoruar 200 gra për një vit pas shtatzënisë.

- Advertisement -

Sipas tyre, më shumë se 40 për qind e grave kishin hipertension gjatë vitit të pas lindjes.

Mes tjerash, studiuesit bën të ditur se pa monitorim, rreth 56 për qind e grave mund të kishin vdekur.

“Gjetjet tona sugjerojnë se gratë që kanë hipertension gjatë shtatzënisë duhet të vazhdojnë të monitorojnë tensionin e tyre përgjatë një viti. Nuk është e rëndësishme të monitorohet vetëm nga ana e mjekut, por duhet të kontrollohet në periudha të ndryshme, edhe në shtëpi”, u shpreh Benschop.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Vajzë apo djalë? 9 mënyra si të zbuloni gjininë e bebit tuaj ende pa bërë ekon te mjeku

Në përgjithësi, gratë shtatzëna shtojnë në peshë, por vendi ku shkojnë kilet e tepërta...

Tremujori i dytë i shtatzënisë: Karakteristikat dhe zhvillimi i foshnjës tuaj

Zhvillimi i foshnjës në tremujorin e dytë të shtatzënisë është i mahnitshëm! Jo vetëm që...

Kalciumi një nga vitaminat esenciale për t’u përdorur gjatë shtatzënisë

Acidi folik, hekuri e kalciumi janë tre nga llojet përbërese të vitaminave prenatale. Këto...

Ky shtet ndalon abortin me ligj. 3 rastet e vetme kur e lejon

Guvernatori i Oklahomas Kevin Stitt firmosi të mërkurën ligjin e ndalimit më të rreptë...