E enjte, 22 Shkurt, 2024

Si t’i edukoni fëmijët në mënyrë pozitive?

- Advertisement1-

Nëse vërtet besoni se fëmijët janë e ardhmja jonë, atëherë ju keni fuqinë për të edukuar fëmijët tuaj për të ndryshuar një shoqëri të korruptuar.

Për t’i mësuar fëmijët tuaj vlerat që duhet të jenë udhëheqës të rinj të ndërgjegjshëm dhe të rinj, ju duhet t’i ndihmoni ata të zhvillojnë llogaridhënien dhe vetëdijen, si dhe aftësinë për të menduar jashtë kutisë.

- Advertisement -

Nëse doni të ndryshoni fytyrën e shoqërisë sonë të ardhshme, një fëmijë në një kohë, thjesht ndiqni këto hapa:

1. Tregoni fëmijës tuaj fuqinë e vullnetarizmit

Fëmija juaj nuk është kurrë i vogël për të filluar vullnetarizmin në komunitetin tuaj, edhe nëse gjithçka që ai mund të bëjë është t’i japë një buzëqeshje një personi që ka nevojë për kujdes.

- Advertisement -

Mos lejoni që fëmijët tuaj të mendojnë se vullnetarizmi është vetëm diçka që duhet të bëjnë në shkollën e mesme për të aplikuar kolegjin e tyre; mësojuni atyre se është e rëndësishme t’i jepni përsëri komunitetit sa më shpesh që të mundeni.

2. Ekspozoni fëmijën tuaj tek njerëzit nga të gjitha sferat e jetës

Nëse fëmija juaj rrethohet vetem me njerëzit e të klasit të lartë apo të klasës së mesme, apo çfarëdo lloj personash, atëherë ai nuk do të zhvillojë një vetëdije për ekzistencën e një sërë kulturave , statuset socio-ekonomike dhe garat që kontribuojnë në bërjen e punës në botë.

- Advertisement -

Sigurohuni që ta merrni fëmijën jashtë zonës së tij të rehatisë derisa ai të ndihet sikur mund të bëjë biseda ose të jetë rreth çdo lloj personi. Shumë njerëz nuk janë të ekspozuar ndaj njerëzve të racave apo klasave të ndryshme deri sa të shkojnë në kolegj; mos e bëni fëmijën tuaj të presë atë kohë.

3. Mësojeni fëmijën tuaj të vlerësojë gjithçka që ai ka

Falënderimi nuk duhet të jetë koha e vetme që fëmija juaj të ndalojë dhe të mendojë për atë që ai vërtet është mirënjohës.

Fëmija juaj duhet të përpilojë një “listë mirënjohjeje” të paktën një herë në javë, ndoshta para se të flejë, kështu që ai / ajo gjithmonë mendon për të gjitha gjërat që duhet të jetë mirënjohës- një familje e dashur, ushqim i mirë në tryezë, çati mbi kokën e tij dhe të gjitha gjërat që shumë njerëz në botë nuk i kanë.

4. Bëni fëmijën tuaj përgjegjës për sjelljen e tij të keqe

Nëse fëmija juaj ka bërë një gabim, pa marrë parasysh se sa i parëndësishëm mund të duket, ai ose ajo duhet të mësojë të pranojë se ka bërë diçka të gabuar dhe të kërkojë falje për të, sa më shpejt që të jetë e mundur.

Mësimi i llogaridhënies së fëmijës suaj për veprimet e tij të këqija do ta bëjë atë më të afërt të njohë kur ai ose ajo ka bërë diçka të gabuar si një i rritur. Mos harroni të jeni të dashur dhe të pranoni kur fëmija juaj pranon se ka bërë një gabim. Llogaridhënia në mësimdhënie nuk do të thotë që ju duhet ta bëni fëmijën të ndihet keq.

5. Ndihmoni fëmijën tuaj të bëjë dallimin mes të drejtës dhe të gabuarës

Është një gjë për t’i thënë fëmijës tuaj se një gjë është e mirë, ndërsa një tjetër është e keqe; është një tjetër gjë për t’i shpjeguar fëmijës tuaj se pse disa sjellje janë të mira dhe pse një mënyrë tjetër e veprimit është e keqe.

Fëmija juaj jo vetëm që duhet të dijë se çfarë të bëjë dhe çfarë të mos bëjë, por duhet të ketë një kuptim të fortë të kodit moral dhe arsyetimit që qëndron pas saj.

Mos i thoni fëmijës tuaj të mos vjedhë lodrat e një fëmije tjetër; i thoni atij se kjo është e keqe, sepse ai është duke rënë me pronën e një personi tjetër dhe duke treguar një mungesë respekti. Mos i tregoni fëmijës tuaj se ai duhet të përshëndet fqinjin tuaj çdo mëngjes; i thoni atij se është e rëndësishme të jesh i sjellshëm me njerëzit.

6. Ndihmoni fëmijën tuaj të zhvillojë ndjeshmëri për të tjerët

Fëmija juaj nuk duhet të ndjehet keq për çdo person që është më pak i privilegjuar se ai. Kjo mund të jetë rraskapitëse, por fëmija juaj duhet të zhvillojë ndjeshmëri, aftësinë për të kuptuar se çfarë ndjen njeriu tjetër dhe për të parë një situatë përmes syve të atij personi.

Kjo do ta ndihmojë fëmijën tuaj të shohë botën jashtë perspektivës së tij dhe do ta ndihmojë atë të përmirësojë sjelljen e tij ndaj të tjerëve.

7. Mësoji fëmijës se vjedhja është gjë e gabuar

Nëse gjashtëvjeçari juaj nuk mund ta kuptojë se shpërdorimi i shumave të mëdha të parave është i gabuar, ai mund të kuptojë se është gabim të vjedhësh një biskotë nga lokalet e shkollës pa paguar ose vjedhja e lodrës e një miku është e gabuar.

Mësimdhënia e këtij mësimi në fillim do ta mbajë fëmijën tuaj të ndihet i drejtë.

8. Mësoji fëmijës se gënjeshtra është e gabuar

Gënjeshtra është një tjetër simptomë e një shoqërie të korruptuar dhe fëmija juaj duhet të mësojë rëndësinë e të treguarit të vërtetën sa më shpejt që të jetë e mundur.

Mësojeni atë se edhe një fije e vogël mund të shndërrohet në një gënjeshtër të madhe që mund të dëmtojë shumë njerëz. Thoni se është më e rëndësishme, të tregoni të vërtetën dhe të pësoni pasojat se sa të jetoni me një gënjeshtër dhe të mashtroni njerëzit rreth jush. Nëse fëmija juaj e kupton ndikimin negativ të shtrirë në fillim, atëherë ai do të ketë shumë më pak gjasa të gënjejë gjatë jetës së tij profesionale dhe do të ketë më shumë gjasa të ndalojë gënjeshtrat e egra kur i sheh.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...