E diel, 21 Prill, 2024

Si të mësojmë fëmijën të përdorë uturakun

- Advertisement1-

E para gjë që duhet të kini parasysh në këtë trajnim duhet të mos imponoheni apo të përdorni forcën dhe etiketimin. Kjo mënyrë është shumë e gabuar dhe mund të krijojë vështirësi.


Shumë prindër nxitojnë të fillojnë trajnimin e uturakut reth moshës 18-24 muajsh.

- Advertisement -

Por studimet tregojnë që nuk ekziston një kohë e caktuar pasi arritja e kontrollit sfinketrial apo fshikzes se urinës është një proçes shumë individuale. Mund të jetë më e lehtë të fillohet nxitja për arritjen e kontrollit sfinketrial (apo potty training) në periudhën e verës.

Shumë fëmijë kalojnë në tri etapa para se të fitojnë apo arrijnë kontrollin e fshikzës:

• Ata duhet të bëhen të vetëdijshëm që pelena është e lagur apo pis.

- Advertisement -

• Ata arrijnë të kuptojnë kur ju bëhet urina dhe çfar u bëhet

• Ata arrijnë ta kuptojnë përpara që kanë nevojë për të urinuar.

Pa arritur këto lloj njohje, fëmija nuk mund të realizoj kontrollin sfinkterial apo kontrollin e fshikzës së urinës.

- Advertisement -

Si të veprosh:

• Vendoseni uturakun në vende të dukshme nga fëmija duke ja bërë të ditur se për çfarë përdoret ky send.

• Gjatë kohës që ju shkoni në tualet merreni dhe fëmijën me vete dhe shpjegojini se çfarë jeni duke bërë.

• Në orare të caktuara të ditës ju mund tia hiqni pelenën fëmijës tuaj duke i sugjeruar atij të provoj uturakun. Nëse për fëmijën kjo duket e vështir, atëherë mos insistoni, por edhe nxiteni deri sa fëmija ta pranojë dhe ta realizoj vetë.

• Në momentin që fëmija ju tregon që do të urinoj, ju mund tia hiqni pelenën duke e lënë të urinoj aty ku ndodhet pa e sforcuar të ulet në uturakë. Mos nxitoni, pasi kjo gjë do të fitohet gradualisht.

• Me arritjen e rezultateve të suksesshme fëmija juaj do jetë i lumturuar gjithashtu edhe një dhurat e vogel nga ana juaj do ta bëj atë të ndihet edhe më mirë. Kujdes! Mos vendosni kushte për arritjen e kontrollit sfinkterial apo fshikzës së urinës dhe mos shpërbleni me ëmbëlsira. /Lira Gjika

Perkthyer nga libri: Birth to five/NHS UK

(Shërbimi shëndetësor kombëtar, Mbretëria e Bashkuar)

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...