E enjte, 22 Shkurt, 2024

Si të bëhesh një mësues zëvendësues i suksesshëm

- Advertisement1-

Mësimdhënia zëvendësuese është një nga punët më të vështira në arsim. Është gjithashtu një nga më të rëndësishmet.


Duhet një person i shquar që të jetë në gjendje të përshtatet në mënyrë efektive me të gjitha situatat që do t’i hedhin tek ata si mësues zëvendësues. Mësuesit zëvendësues përdoren në pothuajse çdo shkollë anembanë vendit çdo ditë. Është me rëndësi jetike që administratorët e shkollës të përpilojnë një listë të njerëzve të nivelit të lartë që mund të zëvendësojnë me sukses mësimin.

- Advertisement -

Fleksibiliteti dhe përshtatshmëria janë ndoshta dy karakteristikat më të rëndësishme që duhet të posedojnë një mësues zëvendësues. Ata duhet të jenë fleksibël për shkak të faktit se shpesh nuk thirren deri në mëngjesin e ditës kur janë të nevojshme. Ata duhet të jenë të adaptueshëm, sepse një ditë mund të marrin pjesë në një klasë të klasës së dytë dhe një shkollë e mesme angleze të klasës së ardhshme. Ka edhe raste kur caktimi i tyre do të ndryshojë nga koha kur ata thirren në kohën kur ata mbërrijnë.

Edhe pse është e dobishme për një zëvendësues të jetë një mësues i certifikuar , nuk është një kërkesë ose domosdoshmëri. Një person pa trajnim formal në arsim mund të jetë një zëvendësues i suksesshëm. Duke qenë një mësues i mirë zëvendësues fillon me një kuptim të asaj që pritet të bëni dhe gjithashtu duke ditur se studentët do të testojnë ujërat për të parë se çfarë mund të marrin dhe të jenë të pajisur për t’u marrë me ndonjë pengesë.

Para se të nënës
Disa rrethe shkollore kërkojnë zëvendësues të rinj për të ndjekur një lloj të trajnimit formal para se të vendosen në listën zëvendësuese ndërsa të tjerët nuk e bëjnë këtë. Pavarësisht nga rasti, gjithmonë duhet të përpiqeni të planifikoni një takim të shkurtër për t’u prezantuar me drejtorin e ndërtesës . Përdoreni këtë herë për t’u bërë të ditur se kush jeni, pyetni ata për ndonjë këshillë dhe gjeni ndonjë protokoll të veçantë që mund të kenë për mësuesit zëvendësues.

- Advertisement -

Ndonjëherë është e pamundur të takohet me mësuesin, por gjithmonë ta bëni nëse keni mundësi. Megjithëse takimi personal i mësuesit është ideal, një bisedë telefonike e thjeshtë mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme. Mësuesi mund të të ecë përmes orarit të tyre, t’ju japë detaje të veçanta dhe t’ju japë shumë informacione të tjera të rëndësishme që do ta bëjnë ditën tuaj të shkojë më lehtë.

Gjithmonë përpiquni të merrni një kopje të doracakut të nxënësve të shkollës . Keni një kuptim të mirë të asaj që ata presin nga nxënësit dhe mësuesit e tyre. Disa shkolla madje mund të kenë një politikë zëvendësuese të dizajnuar për të mbrojtur zëvendësimet nga sjellja e varfër e nxënësve. Mbaj doracakun e studentit me ju dhe i referohemi kur është e nevojshme. Mos kini frikë t’i kërkoni drejtorit ose mësuesit për sqarime. Është thelbësore të kuptoni se çdo distrikti ka doracakun unik të studentit. Ndërsa do të ketë ngjashmëri, do të ketë gjithashtu dallime të rëndësishme.

Është e domosdoshme që të mësoni procedurat e secilës shkollë për situata emergjente të tilla si një zjarr, uragan ose bllokohet. Marrja e kohës për të pasur një kuptim të fortë të asaj që pritet prej jush në këto situata mund të shpëtojë jetën. Përveç njohjes së protokollit të përgjithshëm për një situatë emergjente, është gjithashtu me rëndësi që të keni njohuri për rrugët e emergjencave specifike për dhomën që po zhytni, si dhe si ta mbyllni derën nëse është e nevojshme.

- Advertisement -

Të jesh profesional fillon me mënyrën se si vishni. Sigurohuni që e njihni kodin e veshjes së mësuesve dhe i përmbaheni asaj. Është po aq e rëndësishme të kuptosh që po punon me të mitur. Përdorni gjuhën e duhur, mos u përpiqni të jeni miqtë e tyre dhe mos merrni shumë personal me ta.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nxënësja nga Gjilani emocionon veteranët e UÇK-së me letrën që i shkruan ku çmohet vepra e tyre

Nxënësja e klasës së 9-të emocionon veteranët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Gjilan...

Mërgimtari nga Kërçova ndan 25 bursa ne mbështetje të nxënësve dhe studentëve

🎓🌟 Mbështetje për edukim, inspirim dhe punë për të ardhmen! 🌟🎓 Pronari i Swiss Ranch,...

“Pse njerëzit, të tjerë duan por me të tjerë martohen?”, e pyeti studenti… Mësuesi i jep përgjigjen e jetës!

Një student e pyeti Profesorin e tij, “Pse njerëzit shpesh martohen me një person...

Nxënësja Lenë Osmani nga Gjilani shpallet pingpongistja më e mirë në Kosovë

Lenë Osmani, pingpongiste gjilanase, e cila është fituese e shumë medaljeve, kupave e mirënjohjeve...