E martë, 16 Prill, 2024

Si kthehet në dëm raporti i ngushtë i gjyshërve me nipërit dhe mbesat?

- Advertisement1-

Lira Gjika, psikologe dhe specialiste për fëmijët dhe trajtimin e tyre në marrëdhëniet me të tjerët, prek shpesh tema shumë të rëndësishme për familjen e jo vetëm.

Këtë herë ka ndaluar tek ndikimi i gjyshërve në jetën e të vegjëlve. Do thoni ju këtu nuk mund të gjendet e keqja, por Lira ka një tjetër mendim.

- Advertisement -

Pa dashur e pa kuptuar, gjyshërit nxisin tek nipërit dhe mbesat distancimin nga prindërit me përkdhelitë e tyre. Sesi ndodh kjo gjë, Gjika e shpjegon me anë të një statusi në ‘Facebook’.

“Shpesh dëgjoj deklarata gjyshërish për nipërit dhe mbesat, që arrijnë tu kundërvihen fëmijëve të tyre, prindërve të fëmijëve. Ata, gjyshërit i justifikojnë sjelljet, në emër të dashurisë së madhe, që kanë për nipin dhe mbesën e tyre.

Deklarata të tilla si: ‘Se ne e duan më shumë nipin dhe mbesën’, apo kur u plotësojnë një dëshirë, për të cilën prindërit nuk janë dakort, dhe ata gjyshërit me prepotencë i thonë fëmijës: ‘Kush i pyet ata, prindërit, ke gjyshërit ti, që të duan më shumë dhe ti plotësojnë dëshirat’.

- Advertisement -

Këto shprehje dhe sjellje, janë vetëm të dëmshme dhe bëjnë vetëm dëm. Gjyshërit duhet të mësojnë shumë mirë një gjë, nëse vërtet i duan nipërit dhe mbesat e tyre, të mos u përgojojnë e shvleftësojnë prindërit, sidomos ‘mamin’, nënën e fëmijës.

Fëmija do nënën dhe babanë, të tjerët, duke filluar nga gjyshërit, janë mbrapa prindërve të fëmijës. Nëse gjyshërit dalin para prindërve, i demostrojnë fëmijës vetëm një gjë, se prindërit nuk e kanë të rëndësishëm dhe nuk e duan.

Pra, e vendosin fëmijën në dilemë, pse nuk e do atë mami dhe babi i vet? Fëmija duke qenë i parritur nuk ka mekanizma të tillë psikoemocional, që të durojë faktin, që mami nuk e do. Madje këtë gjë nuk e duron dot as i rrituri. Pa mendohuni gjyshër tu thonë se nuk ju ka dashur nëna si do të ndiheni? Kujdes gjyshër me deklaratat tuaja.

- Advertisement -

Të futesh ndërmjet prindit dhe fëmijës do të thotë ti tregosh fëmijës, që është vetëm dhe fëmija nuk jeton dot i vetëm. Këtë doni ti tregoni fëmijës së fëmijës tuaj, nipit tuaj, që ai është i braktisur? Lira Gjika”. A nuk jemi

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...