E diel, 19 Maj, 2024

Shtatzënat e prekura me Covid-19, transmetojnë antitrupa kundër virusit tek fëmijët e tyre

- Advertisement1-

Gratë shtatzëna që kanë COVID-19 transmetojnë antitrupa kundër virusit tek fëmijët e tyre, kanë zbuluar studiuesit nga Universiteti i Pensilvanisë.


Mbrojtja e të porsalindurve nga infeksioni varet kryesisht nga antitrupat e transmetuar nga nëna tek fëmija përmes placentës.

- Advertisement -

Kjo gjithashtu i referohet mbrojtjes kundër “SARS-CoV-2”, megjithatë, detajet e transmetimit të antitrupave në këtë rast nuk janë sqaruar ende plotësisht.

Studimi u botua në revistën JAMA Pediatrics.

Studiuesit zbuluan se sa më herët nëna e ardhshme të infektohej me coronavirus në muajt e parë të shtatzënisë, aq më i lartë ishte përqendrimi i antitrupave në gjakun e kërthizës.

- Advertisement -

“Rezultatet tona janë plotësisht në përputhje me atë që mund të pritet nga studimet për viruse të tjera”, tha profesori Scott Hensley, një nga autorët e studimit.

Studiuesit ndoqën 1.714 gra që lindën midis prillit dhe gushtit të vitit 2020. 83 prej tyre ishin pozitivë për covid-19, dhe në 72 foshnje, studiuesit gjetën antitrupa në gjakun e kërthizës, pavarësisht nëse nëna kishte simptoma të virusit apo jo.

Në rreth gjysmën e fëmijëve, niveli i antitrupave ishte i njëjtë ose më i lartë se tek nëna, dhe në ¼ në disa raste ishte edhe 1,5 deri në dy herë më i lartë.

- Advertisement -

“Antitrupat SARS-CoV-2 kalojnë në placentë në të dy format e rënda dhe asimptomatike të coronavirusit”, thonë autorët.

Përqendrimi i tyre në gjakun e kordonit të kërthizës tregoi drejtpërdrejt se sa antitrupa kishte në gjakun e gruas shtatzënë dhe sa i fortë ishte infeksioni. Kjo tregon se antitrupat mund të mbrojnë fetusin nga infeksioni.

Antitrupat që kalojnë barrierën placentare janë “imunoglobulina G”, e cila prodhohet disa ditë pas infektimit dhe sigurisht siguron mbrojtje afatgjatë kundër coronavirusit. Asnjë foshnjë nuk ka shfaqur “imunoglobulinë M” menjëherë pas infektimit.

Kjo, vërejnë shkencëtarët, çon në përfundimin se vetë fëmijët nuk janë të infektuar me coronavirusin.

Shkencëtarët ende nuk mund të thonë nëse këto antitrupa do të jenë të mjaftueshëm për të maksimizuar mbrojtjen e të porsalindurve nga virusi. Siç thonë ata, kërkohen hulumtime të mëtejshme.

Shkencëtarët gjithashtu duhet të shqyrtojnë nëse sjellja e antitrupave të gjeneruar pas sëmundjes dhe pas vaksinimit është e ndryshme.

Vëzhgimet e mëparshme kanë treguar se antitrupat e gjeneruar nga COVID-19 ishin më pak aktivë në të gjithë pengesën placentare sesa antitrupat pas vaksinimit të gripit dhe kollës. Është e mundur që pas vaksinimit kundër SARS-CoV-2, reagimi mund të jetë më i madh, por kjo duhet të hetohet më tej.

Gratë shtatzëna nuk morën pjesë në provat e vaksinave të coronavirusit deri para disa ditësh, as nuk u sugjeruan që të mund të merrnin vaksinën.

Pas një apeli nga ekspertët amerikanë, OBSH ka azhurnuar rekomandimin e tij në lidhje me vaksinimin e coronavirusit në shtatzëni.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...