E martë, 21 Maj, 2024

Shenja që tregojnë se fëmija juaj është i talentuar!

- Advertisement1-

Për Shoqatën Kombëtare për Fëmijët e Talentuar një fëmijë mund të jetë i talentuar në një ose më shumë fusha, duke përfshirë:

-Artin

- Advertisement -

-Sportin

-Krijimin

-Udhëheqjen

- Advertisement -

-Shkencat natyrore

Fëmijët e talentuar shpesh i dinë përgjigjet pa shumë përpjekje. Kjo mund të shkaktojë probleme në klasat tradicionale. Pa stimuj të brendshëm dhe stimulim të jashtëm, fëmijët e talentuar shpesh do të tërhiqen në botën e pasur të tyre të brendshme. Nxënësit e talentuar, shpesh, nuk kanë nevojë për përsëritjen e mësimit.

Por si ta dalloni që fëmija i juaj është i talentuar dhe për cilën fushë ka më shumë talent?
Unik ju jep disa përgjigje në lidhje me këtë çështje.

- Advertisement -

Fjalor i pasur dhe i kuptueshëm
Fëmijët e talentuar shpesh arrijnë pikët e njohurive shumë më shpejt se mesatarja. Aftësitë gjuhësore, në veçanti, duket se vijnë më natyrshëm për fëmijët me talent. Fjalori i gjerë dhe i plotë janë dy argumente që tregojnë së fëmija i juaj ka talent të veçantë.

Një fjalor i gjerë dhe duke folur në fjali komplekse janë dy mënyra që një fëmijë mund të shfaqë këto aftësi.

Lexojnë vazhdimisht
Fëmijët e talentuar, siç u përmend më herët, kanë një kuriozitet të pangopur. Për ta shuar kureshtjen ata lexojnë çdo gjë.

Shkruajnë për çdo gjë
Dhurata është vetëm një fjalë tjetër për “jashtëzakonisht të talentuar”. Disa fëmijë janë natyrale në gjëra të caktuara, si sportet, shkencat apo artet. Talenti ekstrem është pothuajse me siguri një shenjë e inteligjencës së lartë.

E kanë të vështirë të gjejnë miq
Fëmijët e talentuar, për shkak të inteligjencës së tyre të avancuar, kanë vështirësi në lidhje me miqtë e tyre. Ata mund të keqkuptohen – ose thjesht mërzitshëm. Si i tillë, ata mund të kërkojnë fëmijët më të rritur, mësuesit dhe të rriturit e tjerë për stimulim.

Qasja e tyre ndaj mënyrës tradicionale të të mësuarit është ndryshe
Fëmijët më të talentuar kanë një aftësi të jashtëzakonshme për t’u përqendruar në gjërat që i interesojnë. Një fëmijë i talentuar i mbërthyer në një klasë të mërzitshme do ta humbasë shpejt këtë aftësi, megjithatë.

Reflektojnë si të rritur
Një fëmijë i talentuar mund të ketë gjithashtu inteligjencë të thellë emocionale. Nëse keni një fëmijë të talentuar, ai mund të mos pajtohet me gjestet e moshatarëve të tij.

Janë origjinalë
Të qenit i talentuar dhe zgjidhja e problemeve shpesh shkojnë së bashku. Jo vetëm që këta fëmijë i qasen problemeve të përditshme ndryshe, por gjithashtu mund të ofrojnë sugjerime se si të përmirësohet diçka.

Janë të prirë për të qenë udhëheqës
Për shkak të maturisë së tyre dhe aftësisë së çuditshme për të zgjidhur problemet dhe për të menduar jashtë kutisë, disa fëmijë të talentuar tregojnë një aftësi të jashtëzakonshme për lidership. Natyrisht, këto aftësi janë më të dukshme kur fëmija është në një mjedis të dëshirueshëm.

Nuk kanë nevojë për udhëzime:
Ndërsa disa fëmijë me durim presin që prindërit ose mësuesit të thonë se si duan diçka, fëmijët e talentuar hidhen drejtë në të dhe më pas bëjnë pyetje. Ose mos u bëni pyetje fare, pasi i keni kuptuar gjërat vetë.

Kanë shumë energji
Fëmijët e talentuar, janë në lëvizje të përhershme. Vini re, gjithashtu, se fëmijët me të vërtetë të zgjuar dhe të talentuar priren të flasin shumë shpejt.

E duan natyrën
Disa fëmijë të talentuar, veçanërisht ata me inteligjencë të lartë artistike, e duan natyrën. Kureshtja e tyre dhe talentet e vëzhgimit mund të jenë në shfaqje të plotë kur dalin në natyrë.

Pavarësisht nga të gjitha problemet që lidhen me identifikimin e inteligjencës, është jetësore për zhvillimin e fëmijës. Fëmijët e talentuar që mbeten të paidentifikuar shpesh bëhen objektiva për etiketim dhe ngacmim. Sigurisht, nuk mund të lejojmë që kjo të ndodhë. Në fakt, një fëmijë i talentuar ka potencial të bëhet një lider i suksesshëm, prandaj bëni kujdes dhe eksploroni secilën aftësi të fëmiut tuaj.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Profesori i Medresesë – mbulon komplet fytyrat e nxënëseve që ishte kujdestar i tyre

Profesori i medresës në Gjilan, Muhamed Dërmaku ka shokuar me veprimin e tij. Ai...

Shkolla “Ganimete Tërbeshi” në Astrazup të Malishevës feston 78-vjetorin e themelimin – lanson edhe webfaqen e saj

Shkolla fillore "Ganimete Tërbeshi" në fshatin Astrazup të Malishevës ka festuar Ditën e Shkollës. Mësimdhënësit...

Pensionohet mësimdhënësi Musa Stojkaj nga Deçani

Është pensionuar mësimdhënësi Musa Stojkaj nga Deçani. Njoftimin e ka dhënë Drejtoria e Arsimit...

Prorektori dhe dekani i Universitetit të Ajovës e vizituan UP-në

Rektori i UP-së, Qerim Qerimi, mirëpriti në takim dekanin e Fakultetit të Farmacisë në...