E enjte, 22 Shkurt, 2024

Sëmundja Pompe: Çfarë duhet të dini për këtë sëmundje të trashëguar vdekjeprurëse

- Advertisement1-

Sëmundja Pompe është një çrregullim i rrallë gjenetik fatal i karakterizuar nga grumbullimi jonormal i një molekule komplekse sheqeri, të quajtur glikogjen, në qelizat e trupit.


Ky grumbullim dëmton organe dhe inde të ndryshme, veçanërisht zemrën dhe muskujt skeletorë.

- Advertisement -

Mungesa e një enzime të quajtur acid alfa glucosidase (GAA), e cila prish sheqernat komplekse në trup për energji, lidhet me sëmundjen Pompe. Mutacionet në një gjen të quajtur gjen GAA, mendohet se ose zvogëlojnë ose parandalojnë plotësisht prodhimin e kësaj enzime thelbësore. Prandaj, tek njerëzit me sëmundjen Pompe, glikogjeni grumbullohet në nivele toksike brenda qelizave.

Sëmundja Pompe është një çrregullim autosomal recesiv, që do të thotë se ndodh vetëm kur një individ trashëgon dy gjene të mutuara GAA, një nga secili prind.

Njerëzit që kanë vetëm një gjen të mutuar GAA, nuk tregojnë simptoma të sëmundjes. Por ata mund të kalojnë mutacionin shkaktues të sëmundjes tek fëmijët e tyre biologjikë, dhe kështu ata quhen “bartës” të sëmundjes. Nëse të dy prindërit janë bartës, ka 25% mundësi që fëmija i tyre biologjik të trashëgojë të dy kopjet e mutuara të gjenit dhe të zhvillojë sëmundjen Pompe.

- Advertisement -

Llojet dhe simptomat e sëmundjes Pompe

Ashpërsia e sëmundjes Pompe dhe mosha e fillimit lidhen me shkallën e mungesës së enzimës. Dhe në varësi të ashpërsisë së sëmundjes dhe moshës së fillimit, ajo klasifikohet në tre lloje: forma klasike infantile, forma infantile jo-klasike dhe forma e fillimit të vonë.

Individët me mungesë të plotë ose pothuajse të plotë të GAA zakonisht kanë sëmundje më të rëndë (d.m.th., formë klasike infantile), ndërsa ata me një mangësi të pjesshme të GAA kanë sëmundje më të butë (d.m.th., formë e fillimit të vonë).

- Advertisement -

Në formën klasike infantile, simptomat janë të dukshme brenda muajve të lindjes. Simptomat e zakonshme përfshijnë ritmin më të ngadalshëm të rritjes (shpesh për shkak të problemeve me të ushqyerit), shtim të dobët në peshë, dobësi të muskujve, luhatshmëri, vonesë në kokë dhe vështirësi në frymëmarrje, lëvizje dhe gëlltitje. Shumë foshnje me sëmundjen Pompe gjithashtu kanë një gjuhë, mëlçi dhe zemër të zmadhuar. Pa trajtim, shumica e foshnjave vdesin nga komplikimet para ditëlindjes së tyre të parë nga komplikimet kardiake ose të frymëmarrjes.

Në formën infantile jo-klasike, simptomat zakonisht fillojnë të zhvillohen brenda vitit të parë të jetës. Dëmtimi i muskujve të zemrës tenton të përparojë më ngadalë tek foshnjat me këtë formë të sëmundjes, në krahasim me ato me formë klasike infantile. Dobësia e muskujve dhe vonesa në zhvillimin motorik janë gjithashtu simptoma të zakonshme që lidhen me formën jo-klasike.

Sëmundja Pompe e vonshme mund të shfaqet në çdo kohë nga fëmijëria në adoleshencë, apo edhe në moshën e rritur. Njerëzit me këtë formë mund të zhvillojnë dobësi muskulare veçanërisht në këmbë, trung dhe sistem të frymëmarrjes duke përparuar në vështirësi motorike, probleme me frymëmarrjen dhe lodhje. Këtu prognoza varet nga mosha e fillimit, domethënë sa më vonë mosha e fillimit, aq më i ngadalshëm është progresi i sëmundjes. Dështimi i frymëmarrjes është shkaku kryesor i vdekjes në raste të tilla. Zemra zakonisht nuk është e përfshirë në formën e fillimit të vonë të Pompe.

Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjes Pompe

Një diagnozë e sëmundjes Pompe mund të konfirmohet duke vlerësuar aktivitetin e enzimës GAA në qelizat e marra nga lëkura, muskujt ose mostrat e gjakut. Shqyrtimi për mutacionet e gjeneve GAA mund të ndihmojë në konfirmimin e diagnozës ose identifikimin nëse jeni bartës i sëmundjes.

Trajtimi i sëmundjes Pompe zakonisht përfshin një ekip multidisiplinar specialistësh, duke përfshirë kardiologë, neurologë, pulmonologë, terapistë të frymëmarrjes, dietologë, ortopedë, terapistë profesionistë/të folur, gjenetistë dhe këshilltarë gjenetikë.

Në terapinë e zëvendësimit të enzimave (ERT) për sëmundjen Pompe, një version i pastruar i enzimës GAA injektohet në qarkullimin e gjakut të pacientëve për të zvogëluar grumbullimin e glikogjenit brenda qelizave dhe për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes.

Në SHBA, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar alglucosidase alfa (Myozyme) për të trajtuar sëmundjen Pompe të fillimit foshnjor. Terapia e prodhuar nga Sanofi Genzyme është e miratuar edhe në Bashkimin Evropian. Për më tepër, FDA e SHBA ka miratuar gjithashtu Lumizyme për trajtimin e pacientëve 8 vjeç e lart me sëmundje të hershme Pompe, dhe avalglucosidare alfa-ngpt (Nexviazyme) për pacientët një vjeç e lart me sëmundjen Pompe të vonuar.

Disa njerëz me sëmundjen Pompe gjithashtu mund të përfitojnë nga trajtimet jo-ilaçe, të tilla si terapia fizike, terapia profesionale dhe terapia e të folurit.

Shpresë e re për pacientët e sëmundjes Pompe

Terapia e zëvendësimit të enzimave është trajtimi i vetëm i disponueshëm për këtë çrregullim të rrallë gjenetik. Meqenëse duhet të injektohet rregullisht, ndonjëherë çdo disa ditë, për gjithë jetën, trajtimi kushton shumë.

Duke siguruar shpresë të re për njerëzit me sëmundje Pompe kërcënuese për jetën, studiuesit nga Universiteti i Maryland kanë gjetur një mënyrë për ta bërë terapinë zëvendësuese të enzimave më efikase, më pak të shtrenjtë dhe më pak të shpeshtë.

Në përgjithësi, vetëm një sasi e vogël e enzimës GAA të infektuar arrin në makinerinë e qelizave aty ku është e nevojshme. Prandaj, një sasi e madhe e enzimës duhet të injektohet dhe kostoja mund të shkojë deri në gjysmë milion Dollarë për pacient në vit, sipas profesorit të Kimisë dhe Biokimisë të UMD, Lai-Xi Ëang, autori përkatës i studimit.

Ëang dhe ekipi i tij kanë zhvilluar një metodë të thjeshtë të modifikimit të enzimës që demonstroi një lidhje të shtuar të receptorit, marrje qelizore dhe aktivitet degradues të glikogjenit në qeliza.

Ata gjetën një ligand një molekulë lidhëse që u njoh lehtësisht nga një receptor specifik në sistemin e transportit qelizor. Më pas ata zhvilluan një metodë të thjeshtë për ta lidhur atë me enzimën GAA. Kur u testua në qelizat model, enzima e inxhinieruar GAA me ligandin e bashkangjitur u zbulua se ishte shumë më efikase në dërgimin e GAA në makinerinë e synuar sesa terapia aktuale e zëvendësimit të enzimës.

Xiao Zhang, një bashkëpunëtor postdoktoral në Departamentin e Kimisë dhe Biokimisë të UMD dhe autori kryesor i studimit, beson se kjo metodë e re mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike sasinë e enzimës së nevojshme për t’u injektuar, si dhe frekuencën e injeksioneve të nevojshme për të trajtuar sëmundjen Pompe.

Detajet në lidhje me metodën e tyre të re u botuan në 19 Gusht 2021, në revistën Chemical Science. Duke punuar me kolegët nga Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH), ekipi kërkimor tani po bën studime të mëtejshme për të vlerësuar efektet e terapisë së kombinuar të ligandit GAA në kafshë, duke shpresuar që së shpejti të kalojnë në provat njerëzore. Ata gjithashtu besojnë se kjo metodë e re mund të çojë në përmirësimin e trajtimeve për sëmundje të tjera të ngjashme të ruajtjes së lizozomeve.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Rrëfimi prekës i mësueses nga Vlora që është e prekur me kancer

Tetori është muaji i ndërgjegjësimit ndaj kanc erit të gjirit dhe të shumta kanë...

Kujdes prindër | Rritet numri i fëmijëve me COVID-19, pediatrja: Kemi kërkuar staf mbështetës

Rritja e rasteve me COVID-19 ditëve të fundit ka bërë që edhe numri i...

Mjekët e Kosovës sytë kah Gjermania, vazhdon ikja masive e tyre

Kosova rrezikon të mbetët pa mjekë nëse trendi i ikjes nga Kosova vazhdon me...

Infektologu kosovar: Kosova rrezikohet nga Lija e Majmunëve, s’ka vaksinë për këtë sëmundje

Infektologu, Hamdi Ramadani ka thënë se lija e majmunëve pritet të përhapet edhe në...