E martë, 16 Prill, 2024

Sa rrezikohen fëmijët nga varianti i ri i Covid? Ja çfarë thotë pediatri italian

- Advertisement1-

Një ditë më parë OBSH-ja tha se, varianti i ri i kóvidit prek më lehtë fëmijët dhe të rinjtë.

Paolo Rossi, drejtor i departamentit të pediatrisë në spitalin “Bambino Gesù”, në Itali në një intervistë për Corriere della Sera thotë se, fëmijët janë më të mbrojtur sepse kanë formë vìrale me të lehtë dhe nw përqindje minimale.

- Advertisement -

“Ky variant i virùsit transmetohet më lehtë, prandaj, ndërsa shtohet numri i tw ìnfektuarve, është normale që të rriten edhe fëmijët e prekur, por ata gjithmonë janë më të mbrojtur dhe zhvillojnë forma të lehta dhe në përqindje minimale.”- tha ai. Rossi shton se, tani më shumë se kurrë duhet të përshpejtohen studimet për vaksinat antikóvid për përdorim pediatrik”.

Sa rrèzikohen fëmijët nga varianti i ri i kóvidit? Ja

Më poshtë intervista!

- Advertisement -

A është i rrezìkshëm për fëmijët varianti anglez?

Të paktën nga informacioni i disponueshëm dhe jo i detajuar nuk ka ndonjë arsye të veçantë për shqetësim. Ky variant është më i transmetueshëm, domethënë ka një fuqi ìnfèksioni më të madh se variantet e mëparshme falë mutacìonit në proteinën Spike, e cila është bazike për vìrusin. Kjo përcakton faktin se ka më shumë qarkullim te fëmijët. Por edhe pse sèmuren më pak se të rriturit, përsëri preken. Sipas përkufizimit, në përgjithësi fëmijët e vegjël janë të ndjeshëm ndaj ìnfeksioneve të frymëmarrjes. Por ata kanë një sistem imunitar të aftë për t’iu përgjigjur mirë këtyre ìnfeksioneve, në veçanti kovìdit.

Sa rrèzikohen fëmijët nga varianti i ri i kóvidit? Ja

- Advertisement -

A do të kenë gjithmonë forma të lehta?

Po, nuk mendoj se ky variant është i ndryshëm në aftësinë e tij për të nxitur sìmptoma të rënda. Edhe një herë, fëmijët janë më të mbrojturit, përcjell dritare.net

Vaksìnat që administrohen janë për fëmijë mbi 16 dhe 18 vjeç. Po nën këtë moshë?

Edhe fëmijët do të duhet të vaksìnohen, por për ta bërë këtë duhet të përshpejtohen planet e studimit pediatrik të aprovuara tashmë nga EMA-ja me kërkesë të prodhuesve. Një përqindje shumë e vogël e adoleshentëve janë përfshirë në teste deri më tani, ndërsa fëmijët e moshës 0 deri në 12 vjeç janë përjashtuar. Meqenëse vìrusi qarkullon më shpejt, duhet të nxitojmë.

Sa rrèzikohen fëmijët nga varianti i ri i kóvidit? Ja

Është e favorshme për vaksìnimin edhe për të vegjlit?

Sigurisht, vaksìna është shpikja më e madhe e mjekësisë. Për disa muaj ne do të kemi në dispozicion një shumë të dhënash për të rriturit që do të forcojnë profilet e sigurisë dhe ìmunogjenitetit të këtyre vaksìnave dhe aq më shumë arsye për të cilën kemi nevojë për të përshpejtuar planet e studimit pediatrik. Variantet e tjera do të vijnë dhe shumë janë shfaqur. Sa më shumë përhapet ìnfeksioni, aq më shumë ka të ngjarë që fëmijët parashkollorë të ìnfektohen. Ata duhet të mbrohen, veçanërisht ata më të brìshtët, me sèmundje kronìke.”

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...