E martë, 23 Korrik, 2024

Pse prindërit duhet të shpenzojnë më pak kohë në telefon?

- Advertisement1-

Një person mesatar në SHBA, kalon rreth 3 orë në telefon çdo ditë. Psikologët madje thonë se fëmijët kalojnë më shumë kohë “vetëm”.

Kjo do të thotë se prindërit janë fizikisht të pranishëm, por sakrifikojnë kohën e çmuar me fëmijët e tyre për të naviguar në internet. Në fund të fundit, janë fëmijët ata që vuajnë pasojat e jetese të tillë, ku prindërit nuk ju kushtojnë vëmendje.

- Advertisement -

E dimë që është e vështirë të imagjinoni jetën pa telefona, por ne do t’ju kujtojmë pasojat serioze nga përdorimi i tepërt i tyre. Fëmijët e pësojnë më së shumti:

Fëmijët mund të kenë probleme me zhvillimin shoqëror

Mungesa e vëmendjes së prindërve, jo vetëm që i bën fëmijët të mos kenë iniciativë dhe të veprojnë me teka, por në të vërtetë mund të dëmtojnë zhvillimin e trurit të tyre. Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë zbuluan se kujdesi i fragmentuar i nënës mund të ketë një ndikim negativ në zhvillimin e një fëmije dhe mund të bëhet shkak për çrregullime emocionale.

Edhe gjërat e vogla si mesazhet mund të kenë një ndikim negativ në planin afatgjatë. Fëmijët kanë nevojë për një mjedis të qëndrueshëm dhe të parashikueshëm për të siguruar zhvillimin e trurit të tyre. Dhe mungesa e kujdesit për nënën mund të rrisë rreziqet e prishjes së një zhvillimi të tillë dhe të shkaktojë probleme psikologjike si depresioni, sjellja e rrezikshme dhe abuzimi me substancat.

Fëmijët zemërohen dhe sillen keq

Psikologët thonë se prindërit duhet të vendosin kufijtë në përdorimin e smartphone-ve jo vetëm për fëmijët, por edhe për veten e tyre. Ata njoftuan se fëmijët ndihen “të trishtuar, të çmendur, të zemëruar dhe të vetmuar” kur prindërit e tyre zgjedhin telefonat dhe i neglizhojnë ata. Disa fëmijë mund të fillojnë të tregojnë shenja të buta agresioni, si dëmtimi i telefonave të prindërve të tyre për të marrë më në fund vëmendjen e dëshiruar.

- Advertisement -rrrrrrr

Mungesa e vëmendjes i bën fëmijët të ndihen të lënë pas dore. Kjo gjë shkatërron vetëvlerësimin e tyre dhe shkakton probleme të sjelljes. Gjithashtu, përkeqëson cilësinë e prindërimit dhe zvogëlon nevojat e fëmijës, duke u shkaktuar atyre stres të panevojshëm.

Fëmijët nuk i shohin prindërit e tyre si modele të mira

Për shumë njerëz, të kalojë edhe një minutë pa kontrolluar telefonin është një torturë.

Studiuesit vëzhguan familjet në restorantet e ushqimit të shpejtë dhe zbuluan se rreth 70% e tyre përdorën telefonat e tyre gjatë vaktit. Disa anëtarë të familjes madje nxorën telefonat menjëherë sapo u ulën në tavolinë. Në këtë mënyrë, prindërit privojnë fëmijët e tyre nga mundësia që të përfshihen në ndërveprim ballë për ballë dhe të mësojnë se si të sillen.

Fëmijët imitojnë sjelljen e prindërve të tyre dhe fitojnë aftësi sociale përmes komunikimit me ta. Fëmijët mësojnë se si të bisedojnë, të shprehin dashuri dhe të tregojnë interes për njerëzit e tjerë. Nëse prindërit e tyre nuk shërbejnë si shembull, fëmijët i humbasin këto aftësi të rëndësishme dhe mund të kenë probleme me ndërtimin e një lidhje emocionale me njerëzit më vonë në jetë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...