E diel, 19 Maj, 2024

Përse djemtë janë më të dobët emocionalisht se sa vajzat

- Advertisement1-

Kur lexoni për stereotipizimin gjinor të fëmijëve, zakonisht bëhet fjalë për sjellje si vajzat që zgjedhin të luajnë me kukulla dhe djemtë që preferojnë kamionët.


Sipas medias së huaj, kërkimet e fundit dhe të kaluara hedhin dritë mbi ndryshimet gjinore në tru dhe zhvillimin e tij, dhe janë këto studime që duhet të kërkojmë kur bëhet fjalë për të menduar për llojet e mbështetjes emocionale që u japim fëmijëve tanë, veçanërisht djemve tanë.

- Advertisement -

Studiuesi Sebastian Kraemer shprehet se truri i djemve në të vërtetë është më i brishtë se i vajzave. Edhe në bark, truri i djemve është më reagues ndaj depresionit të nënës dhe stresit, ndërsa në lindje, kurse tek vajzat reagimi ikën pas 6 javëve.

Kërkimet kanë treguar gjithashtu se djemtë kanë nivele më të larta të kortizolit (hormoni i stresit) pas një lindje traumatike, ku ata ishin ndarë nga nënat e tyre.

Kraemer argumenton se truri i femrave ka një avantazh të hershëm që qëndron me to gjatë gjithë fëmijërisë, ndërsa djemtë luftojnë.

- Advertisement -

Ndërsa djemtë plaken, ata mund të vazhdojnë të luftojnë, gjë që kur ndërlikohet nga mungesa e mbështetjes emocionale, bëhet vetëm më serioze. Edhe pse shkencëtarët akoma kanë dyshimet e tyre, mendohet se meshkujt janë më të prirur ndaj disleksisë dhe vështirësisë me leximin dhe gjuhën, duke e bërë të vështirë shkollën dhe të mësuarit.

Djemtë gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të kenë çrregullim të sjelljes fillestare të fëmijërisë dhe kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa të kenë ADHD sesa vajzat.

Në moshë madhore, burrat kanadezë kanë tre herë më shumë gjasa të vdesin nga vetëvrasja sesa gratë, dhe ndërsa burrat janë po aq të prirur për të marrë depresion sa gratë, ata e shfaqin atë ndryshe kështu që mund të kenë shenja më të ashpra.

- Advertisement -

Sidoqoftë, ndërsa është e qartë se mund të ketë ndryshime gjinore në strukturat dhe zhvillimin e trurit, truri gjithashtu formohet fort nga përvoja. Ne e quajmë këtë fenomen mahnitës, neuroplasticitet.

Hulumtimi i Kraemer tregon se prindërit ushqejnë djemtë e tyre më pak se vajzat e tyre. Pse? Epo, pjesërisht është për shkak se djemtë janë më kërkues, gjë që mund të shkaktojë më shumë distancë midis prindit dhe fëmijës dhe t’i shkaktojë probleme fëmijës rrugës.

“Djemtë kishin tendencë të ishin shumë të ngazëllyer dhe nënat bënë gjithçka që mundën për t’i qetësuar dhe rregulluar ata, me disa kosto për zhvillimin e tyre. Kujdesi ndaj djemve është përgjithësisht më i vështirë dhe prandaj ka më shumë gjasa të shkojë keq, duke shtuar deficitet që ekzistojnë para lindjes. Meqenëse shumica e rritjes së trurit të njeriut bëhet pas lindjes, disa stresues të hershëm të mjedisit mund të çojnë në disavantazh për djemtë Në çdo rast, tek djemtë formimi i lidhjes së sigurt me një kujdestare është më i nënshtruar sesa tek vajzat e mungesës së disponueshmërisë së prindërve, pandjeshmërisë ose depresionit “, tha ai.

Në moshë madhore, burrat kanadezë kanë tre herë më shumë gjasa të vdesin nga vetëvrasja sesa gratë, dhe ndërsa burrat janë po aq të prirur për të marrë depresion sa gratë, ata e shfaqin atë ndryshe kështu që mund të jetë më e ashpër për të dalluar shenjat.

Për më tepër, ne kemi një stereotip të dëmshëm kulturor që i sheh djemtë si seksi më i ashpër dhe i fortë. Prindërit thjesht sigurojnë edukim më pak emocional për djemtë sesa vajzat, sepse supozojnë se nuk kanë nevojë për të.

Janë këto stereotipe toksike mashkullore që përforcohen tek djemtë e rinj që mund t’i dëmtojnë ata si të rritur.

“Djemtë e rinj mësohen herët se shprehja e emocioneve të tyre është tabu. Kjo shkakton dëm afatgjatë në marrëdhëniet e tyre me njëri-tjetrin dhe me njerëz të gjinive të tjera”, tha Jessica Raven, drejtoreshë ekzekutive e Veprimit Kolektiv për Hapësira të Sigurta.

Pra, djemtë tanë po marrin një tronditje të dyfishtë: ata kanë trurin më të prekshëm dhe kanë më pak prindër mbështetës. Janë këto ndryshime në mbështetjen emocionale në vitin e parë që Kraemer pretendoi se janë të lidhura me sfidat më të mëdha të shëndetit mendor të burrave më vonë në jetë.

Studiuesit zbuluan se burrat që pajtoheshin me normat gjinore shoqërore, të cilat janë të përshkruara që në lindje, panë që shëndeti i tyre mendor ulej dhe tendenca e tyre për të gjetur ndihmë të binte.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...