E hënë, 22 Korrik, 2024

Për shkak të këtij gabimi lulet e dhomës shpejt ju vyshken edhe pse i ujisni rregullisht!

- Advertisement1-

Në bioritmin e bimës ndikon drita e diellit

Veç njerëzve dhe kafshëve të cilëve bioritmi ua dikton kohën kur do të duhej të hanë apo të shkojnë të flenë gjumë edhe bimët e kanë orën e tyre të brendshme apo orën biologjike, janë njohuri deri te të cilat është arritur në Gjermani, transmeton Telegrafi.

- Advertisement -

Ora biologjike e bën një sërë ritmesh brenda periudhës së caktuar, të definuar si kohë e nevojshme që të përfundohet në cikël prej 24 orësh, sa i nevojitet Tokës që të sillet rreth boshtit të vet.

Bimët e dallojnë natën dhe ditën

“Bimët dinë kur është ditë dhe kur është natë në bazë të nivelit të sheqerit të cilën e përmbajnë”, thotë Frank Werner nga Shoqata gjermane për bimë zbukuruese.

Sheqeri prodhohet me fotosintezë, ndërkaq bimëve u është e nevojshme drita e diellit në mënyrë që ta realizojnë këtë proces.

Edhe bimët kanë orën e tyre të brendshme (biologjike) e cila dikton kur do të duhej t’i hapin, por edhe kur t’i mbyllin petalet e veta.

Ekzistimi i bioritmit është i nevojshëm në mënyrë që bimët të përgatiten për natën kur është e nevojshme të absorbojnë energjinë e dritës, por edhe për pjesën tjetër të ditës kur mund të zhvillohet fotosinteza.

- Advertisement -rrrrrrr

Mos i zhvendosni lulet

Momenti i perëndimit të diellit është koha kur bimët i mbyllin lulet e tyre.

Shumica e njerëzve gabojmë kur i zhvendosin lulet e tyre në ndonjë vend tjetër, me çka çrregullojnë orën e tyre biologjike dhe për atë shkak rriten më ngadalë.

Prandaj, Verneri propozon që gjatë kultivimit të bimëve, mos ua çrregulloni bioritmin, sepse vetëm ashtu do të piqen në kohë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Vetëm 1 në 5 paga në Kosovë konsiderohet si pagë jetese, qeverisë i kërkohet urgjentisht rritja e pagës minimale

Vetëm 1 në 5 paga në Kosovë rezulton se përmbushin kriterin e pagës së...

9-vjeçari nga Prishtina ka nevojë për ndihmën tuaj, vuan nga një sëmundje e rëndë

Nëntë vjeçari nga Prishtina Erion Bytyqi, vuan nga një sëmundje e rënde Dg: D.C.P....

Profesori Milazim Krasniqi me një rrëfim tejet frymëzues: Më 1983 bashkë me Ediben morëm ofertë për të punuar në Zvicër, por nuk u larguam...

Profesori Milazim Krasniqi ka rrëfyer një histori personale që lidhet me karrierën e tij...

E dhimbshme: Doktori i ri kosovar, Jetmir Morina, vdes në një aksident në Zvicër

Kosovari Jetmir Morina nga Topanica e Kamenicës humbi jetën në një aksident në Zvicër. Binte...