E hënë, 26 Shkurt, 2024

Njihuni me rreziqet që mund të vijnë nga lindja me operacion cezarian

- Advertisement1-

Lindja cezariane (prerja cezariane) është një operacion që kërkon shumë saktësi dhe aftësi pasi është çështje e jetës dhe vdekjes së nënës dhe foshnjës së saj.


Procesi i rimëkëmbjes pas një operacioni të seksionit C zgjat shumë kohë.

- Advertisement -

Ndonjëherë, nënat e reja mund të hasin gjakderdhje të rëndë, infeksion ose dëmtime të fshikëzës dhe zorrëve të cilat mund të vënë në rrezik shëndetin e tyre.

Në këtë artikull të “Helthsite” Dr. Nagaveni R, Konsulent Obstetrik & Gjinekolog flet për rreziqet e konceptimit shumë shpejt pas lindjes me prerje cezariane dhe pas sa kohës dikush mund të planifikojë shtatzëninë një shtatzëni tjetër.

Të mbetesh shtatzënë pas një Seksioni C

- Advertisement -

Mjekët këshillojnë që të prisni të paktën gjashtë javë pas një seksioni C para se të bëni seks dhe të përdorni kontraceptivë për të paktën gjashtë deri në 18 muaj pas lindjes.

Sa më shumë kohë që merrni për t’u, aq më pak të ngjarë të shfaqen komplikime. Sidoqoftë, edhe nëse mbeteni shtatzënë para afatit të rekomanduar, prapë mund të keni një shtatzëni të shëndetshme. Bisedoni me mjekun tuaj për kujdesin e duhur.

Sa kohë duhet të prisni për të mbetur shtatzënë pasi keni bërë një prerje cezariane?

- Advertisement -

Shumë mjekë rekomandojnë që gratë duhet të presin 18 deri në 24 muaj pas lindjes para se të përpiqen të mbeten shtatzënë përsëri. Kjo periudhë pushimi i mundëson trupit tuaj të shërohet nga operacioni.

Nëse jeni mbi 35 vjeç, mund të mos dëshironi të prisni më shumë se një vit ose dy për të pasur një fëmijë tjetër, sepse problemet e fertilitetit tentojnë të përkeqësohen me moshën. Konsultohuni me mjekun tuaj nëse doni t’i vendosni shtatzënitë afër njëra -tjetrës për shkak të moshës suaj ose për arsye të tjera. Nëse keni pasur një shtatzëni të shëndetshme, mund të jeni në gjendje të filloni të përpiqeni të konceptoni përsëri më shpejt.

A është e mundur të keni një lindje natyrale pas Seksionit C?

Në varësi të historisë mjekësore, mjeku do të japë rekomandimin e duhur nëse keni nevojë t’i nënshtroheni një operacioni tjetër C ose të provoni një lindje vaginale pas lindjes cezariane. Nëse dëshironi të keni një lindje vaginale, mjekët do të punojnë me ju për ta bërë atë të ndodhë. Nëse keni pasur një ose më shumë lindje cezariane të mëparshme, lindja vaginale pas cezarianit (VBAC) mund të jetë një opsion i sigurt. Koha më e shkurtër e shërimit dhe një rrezik më i ulët i ndërlikimeve kirurgjikale janë dy avantazhe të mundshme. Por nuk është e këshillueshme për të gjithë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Vajzë apo djalë? 9 mënyra si të zbuloni gjininë e bebit tuaj ende pa bërë ekon te mjeku

Në përgjithësi, gratë shtatzëna shtojnë në peshë, por vendi ku shkojnë kilet e tepërta...

Tremujori i dytë i shtatzënisë: Karakteristikat dhe zhvillimi i foshnjës tuaj

Zhvillimi i foshnjës në tremujorin e dytë të shtatzënisë është i mahnitshëm! Jo vetëm që...

Kalciumi një nga vitaminat esenciale për t’u përdorur gjatë shtatzënisë

Acidi folik, hekuri e kalciumi janë tre nga llojet përbërese të vitaminave prenatale. Këto...

Ky shtet ndalon abortin me ligj. 3 rastet e vetme kur e lejon

Guvernatori i Oklahomas Kevin Stitt firmosi të mërkurën ligjin e ndalimit më të rreptë...