E enjte, 22 Shkurt, 2024

Ngjitëset e tatuazheve: Sa të sigurta janë për fëmijët

- Advertisement1-

Ngjitësit e tatuazheve, të cilët janë veçanërisht të popullarizuar tek fëmijët, mund të prishin barrierën mbrojtëse të lëkurës, sipas një studimi të botuar në Journal of Clinical Medicine nga studiuesit në Universitetin e Granadës.


Studimi analizoi efektet dermatologjike të tatuazheve të përhershëm, të cilat bëhen me gjilpëra që depërtojnë në lëkurë, dhe ato të tatuazheve të përkohshme, vetë ngjitëse. Kjo e fundit, shpjegon një nga studiuesit, Jose Pablo Serrano, është gjithashtu e dëmshme: “Rezultatet treguan se lëkura në të cilën bëhet tatuazhi i ngjitësit në prani të temperaturave më të ulëta, hidratim më të keq të lëkurës dhe kapacitet të përgjithshëm më të keq antioksidues, në krahasim me kontroll grupi që nuk kishte tatuazhe”.

- Advertisement -

Gjithashtu, nivelet e humbjes së ujit transdermal ishin më të larta në rastin e ngjitëseve të tatuazheve në krahasim me lëkurën pa tatuazhe, gjë që tregon se ekziston një shkallë e dëmtimit të barrierës mbrojtëse epidermale të lëkurës.

Vihet re se studimi shton një element të ri në literaturën shkencore, pasi shumica e efekteve anësore të tatuazheve të përshkruara tashmë lidhen me tatuazhe të përhershme dhe zakonisht janë për shkak të problemeve të tilla si infeksionet, granulomat ose reaksionet alergjike ose për shkak të ngjyrave të përdorura ose për shkak të vetë ngjyrës. Përveç kësaj, llojet e tjera të tatuazheve të përkohshëm, të tilla si këna, të cilat nuk u analizuan në studimin e tanishëm, janë shoqëruar me një numër më të lartë të reaksioneve alergjike negative.

Efektet e Tatuazheve të Përhershëm

- Advertisement -

Cilat janë efektet e tatuazheve të përhershëm? Dr. Serrano tregon për “procesin traumatik të tatuazheve” i cili është i aftë të shkaktojë “reagime negative të lëkurës” . Sidoqoftë, sipas këtij studimi, lëkura që ka tatuazhe të përhershme nuk ndryshon dukshëm nga lëkura që nuk ka fare tatuazhe. “Ne arritëm në përfundimin se tatuazhet e përhershëm nuk duket se ndikojnë ndjeshëm në funksionin e barrierës së lëkurës, gjë që bëjnë ngjitësit e tatuazheve,” shpjegon eksperti.

Meqenëse procesi i tatuazhit në përgjithësi është “traumatik dhe përfshin ndërlikime”, siç shpjegojnë shkencëtarët, këshillohet kujdes para se të vendosni për një “goditje”. Është e rëndësishme, argumentojnë ata, që personi që dëshiron të bëjë një tatuazh të lexojë të gjithë informacionin në dispozicion në lidhje me rreziqet e mundshme të infeksionit ose alergjive dhe gjithashtu të zgjedhë profesionistë që ofrojnë shërbime me cilësi të garantuar dhe një shkallë të lartë higjiene që ndihmojnë në minimizimin e tyre rreziqet. “Do të ishte gjithashtu e dobishme për klientin të dijë se çfarë lloj boje profesionistët synojnë të përdorin për tatuazhin që dëshirojnë të bëjnë dhe çdo efekt anësor alergjik që mund të kenë“, përfundon Dr. Serano.

Së fundi, shkencëtarët theksojnë se kushdo që po mendon të bëjë një tatuazh dhe ka nevojë për këshilla për efektet e mundshme dermatologjike, gjithmonë duhet të konsultohet me një dermatolog.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...