E hënë, 22 Korrik, 2024

Lodra është e imja… jo e imja – Ja se si t’i ndihmojmë fëmijët me ëmbëlsi

- Advertisement1-

Nuk është e lehtë për një fëmijë që të ndajë, të japë ‘borxh’ lodrat e tij.


Nevoja e fëmijëve për të zotëruar gjëra është një dhembje koke e përditshme për ju.

- Advertisement -

Ja se si duhet të ndihmojmë me ëmbëlsi.

Dëshira për të poseduar dhe refuzuar janë burime konfliktesh

Që kur është 2 vjeç, fëmija mendon se ato që i përkasin atij nuk mund t’i prekë askush! Nëse dëshiron një objekt, ai e rimerr, madje edhe nga duart e një shoku: “lodrat që lëvizin” janë edhe më të dëshirueshme.

Por fëmija nuk është agresiv, thjesht egocentrik. Në këtë moshë ai kërkon vetëm ato që do vetë. Që t’i ndajë duhet të jetë i aftë t’i lërë vend edhe tjetrit, gjë që bëhet më vonë.

Mos e detyroni fëmijën më të rritur të japë lodrat tek më i vogli!

Është një fenomen i zakonshëm kur fëmija më i madh merret me librin e tij, stilolapsin ose lodrën dhe fëmija më i vogël do që të luajë pikërisht me këto objekte në të njëjtën kohë! A është e drejtë që fëmija i madh të ndajë lodrat e tij vetëm e vetëm se kjo është dëshira e të voglit?

- Advertisement -rrrrrrr

Kur i blejmë një lodër të re, lërini kohë të përfitojë. Pastaj i përket atij të vendosë nëse do ta ndajë. Mos harroni se t’i mësosh fëmijëve të respektojnë hapësirën e tjetrit është po aq e rëndësishme sa edhe ndjenja e bujarisë që mundoheni t’i mësoni.

Shpjegoni atij atë që kërkoni

Rreth moshës 2 vjeçare, fëmija bëhet i ndjeshëm ndaj nocionit të drejtësisë, të reciprocitetit. Shpjegojini atij se në një lojë lodrat edhe mund të shkëmbehen. Më pas secili do të marrë atë që i takon. Nëse një shok vjen në shtëpi, ndihmojeni të bashkëpunojë me të, dhe nxirrini lodrat që të luajnë së bashku me to.

Nëse keni shumë fëmijë, organizoni aktivitete të përbashkëta: ndihmojeni secilin të kuptojë atë që tjetri përfaqëson. Kështu, duke ruajtur shpirtin e mirë këta fëmijë do të ndajnë mes tyre atë që i përket.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...