E hënë, 26 Shkurt, 2024

Kujdes nga ky produkt për të vrarë insektet, dëmton zhvillimin e fëmijëve

- Advertisement1-

Shkakton vonesa në zhvillimin konjitiv dhe motorik dhe IQ (koefiçient inteligjence) të ulët, si dhe peshë të ulët të lindjes: kjo është arsyeja pse Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) po lufton për të ndaluar përdorimin e një insekticidi të fuqishëm, chlorpyrifos, në kulturat ushqimore.


Insekticid i fuqishëm

- Advertisement -

Chlorpyrifos u prezantua në mesin e viteve 1960 në Shtetet e Bashkuara si një parandalues ​​shumë efektiv për pothuajse të gjithë insektet, nga mushkonjat deri tek buburrecat. Ajo u përdor jo vetëm për përdorim profesional në bujqësi, por edhe për përdorim shtëpiak për të mbajtur insektet larg kopshteve private.

Rreziqet për shëndetin

Studimet e filluara në vitet 1970, dhe për këtë arsye menjëherë pas futjes së insekticidit në treg, treguan se përdorimi i tij mbartte rreziqe si për shëndetin e kafshëve ashtu edhe për njerëzit. Tek kafshët, hulumtimi i kryer zbuloi lindje të parakohshme për shkak të ekspozimit të nënës ndaj insekticidit dhe çrregullimeve të vazhdueshme të sjelljes edhe në moshën e rritur tek këlyshët e ekspozuar drejtpërdrejt ndaj substancës. Sa i përket shëndetit të njeriut, studimet e fundit të kryera mbi fëmijët e vegjël kanë identifikuar një lidhje midis Chlorpyrifos dhe vonesave në zhvillimin kognitiv dhe motorik, si dhe nivele më të ulëta në IQ.

- Advertisement -

Ende në përdorim në bujqësi

Për shkak të këtyre zbulimeve, përdorimi i tij për përdorim shtëpiak u ndalua në Shtetet e Bashkuara në vitin 2000, kur prodhuesi e tërhoqi atë nga tregu. Sidoqoftë, ajo ende gjendet në karremët e insekteve, përdoret akoma në fushat e golfit dhe përdoret ende nga fermerët në lloje të ndryshme të kulturave, shumë prej të cilave janë për përdorim nga njerëzit.

Është një substancë nervore

- Advertisement -

Chlorpyrifos i përket klasës së kimikateve të quajtura organofosfate. Është një agjent nervor që shkakton një ndërprerje të kapacitetit të komunikimit midis nervave. Ekspozimi mund të ndodhë me ajër (duke e thithur atë), me gojë (duke gëlltitur ushqim të kontaminuar, për shembull) dhe me thithje transkutane (përmes kontaktit me lëkurën). Sipas studimeve të kryera deri më sot, kjo substancë është shumë toksike për zogjtë dhe insektet, përfshirë bletët, mjaft toksike për peshqit dhe mesatarisht toksike për njerëzit./Burimi “PËR NËNAT”

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...