E shtunë, 24 Shkurt, 2024

Këshilla prindërimi: çfarë duhet pasur parasysh kur zgjedhim emrin e fëmijës?

- Advertisement1-

Ka disa dekada që u bë e zakonshme që fëmijët të mbanin emrat e ndonjë të afërmi ose të gjyshërve të tyre, duke krijuar krenari dhe iluzion tek ata që e kishin emrin me të porsalindurin. Por, kjo praktikë nuk është aq e mirë sa duket.


Edhe pse është e vërtetë se zgjedhja e emrit për fëmijët nuk është e lehtë dhe se kjo traditë familjare kursente kohë dhe përpjekje, ideali është që secili person të ketë një emër të ndryshëm.

- Advertisement -

Një artikull i botuar në Universitetin Shtetëror të Miçiganit thekson se emri është shumë i rëndësishëm sepse bëhet pjesë e identitetit të tyre dhe zhvillimit të secilit, dhe është një vendim i pakthyeshëm; ka vetëm një shans për ta zgjedhur atë.

Kur emërtohet sipas xhaxhait/tezes, gjyshërve, në një farë mënyre po e bëni atë të zërë vendin e tjetrit, për të ndjekur fatin e tij.

Psikologjikisht, kur emërtoni fëmijët njësoj si anëtarët e familjes, emocionet projektohen dhe identiteti transmetohet.

- Advertisement -

Por jo vetëm kaq, një barrë u vihet gjithashtu mbi shpatullat e tyre, pasi në mënyrë të pavetëdijshme, fëmija do të rritet me përgjegjësinë për të kapërcyer gjithçka që “emri” i tij ka arritur; domethënë, ekziston një efekt “fati i parashkruar”.

Këshilla për zgjedhjen e emrit të foshnjës tuaj:

Hulumtoni kuptimin dhe origjinën e emrit, kjo do t’ju japë një ide të personalitetit dhe identitetit.
Merrni parasysh gjatësinë e emrit, qoftë i shkurtër apo i gjatë. Kjo është e rëndësishme, për shembull, nëse mbiemrat janë të gjatë, zgjidhni një emër të shkurtër ose anasjelltas.
Mund të jetë ide e mirë që të jetë në përputhje me mbiemrin, domethënë nëse ka një rimë të mirë kur e thoni të plotë, apo përputhje melodike.
Zgjidhni një emër që është i thjeshtë dhe i lehtë për t’u shqiptuar. Ndonjëherë ndjekja e trendit nuk është një ide e mirë, dhe nëse zgjidhni një të huaj, bëni hulumtimin tuaj se çfarë do të thotë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...