E enjte, 22 Shkurt, 2024

INTERVISTË| Flet drejtori i Onkologjisë, Ilir Kurtishi: 300 gra të prekura me kancer të gjirit në 9 muajt e këtij viti

- Advertisement1-

Muaji Tetor në të gjithë botën është muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, për të rritur vëmendjen dhe mbështetjen për sensibilizimin, zbulimin e hershëm, trajtimin, si dhe kujdesin për këtë sëmundje.


Aktualisht nuk ka njohuri të mjaftueshme për shkaqet e kancerit të gjirit, por dihet se, zbulimi i hershëm i sëmundjes mbetet guri i themelit të kontrollit të kancerit të gjirit.

- Advertisement -

Media “Kids of Kosova” (www.kidsofkosova.net) ka realizuar një intervistë me Ilir Kuritshin, drejtor i Klinikës së Onkologjisë i cili ka treguar se cilat janë simptomat e kancerit të gjirit, sa gra janë të prekura me këtë sëmundje, sa gra marrin mjekim në Klinikën e Onkoligjisë, si dhe ka një mesazh për gratë.

Lexoni intervistën e plotë me Ilir Kuritshin, drejtor i Klinikës së Onkologjisë:

Jemi në muajin e ndërgjegjëimit për kancerin e gjirit. Dok. a mund të ta flisni pak se si fillon kjo sëmundje dhe si të vërehet – cilat janë simptomat e para?

- Advertisement -

Sëmundja e kancerit fillon nga një qelizë e cila pëson mutacion të cilin sistemi jonë imun nuk e vëren dhe me kohë kjo qelizë e mutuar nuk vdes dhe kështu vazhdimisht shumëzohet.

Simptomat e para të sëmundjes zakonisht lajmërohen kur ajo avanson dhe bëhet e dukshme, zakonisht lajmërohet një gung në gji ose një tërheqje e majës së gjirit, ndryshim i ngjyrës së gjirit, sekrecion jo i zakonshëm në gji, ndryshim i madhësisë së gjirit, dhembje krahu.

Cilat mosha i prek më shumë dhe a shfaqet vetëm tek gratë apo ka raste kur prek edhe burrat?

- Advertisement -

Sëmundja më shumë i prek femrat e moshës ndërmjet 50-60 vjeçare, dhe në Kosovë zakonisht lajmërohet në forma të avancuara, ndërsa është shumë e rallë të meshkujt, në përgjithësi 5-6 meshkuj diagnostikohen në Kosovë çdo vi me kancer të gjirit.

A ka të dhëna se sa gra janë prekur deri tani këtë vit dhe në përgjithësi sa gra janë të prekura me kancern e gjirit në Kosovë?

Ndërsa sa i përket femrave, çdo vit në Kosovë lajmërohen 350-400 femra me kancer të gjirit. Këtë vit për 9 muaj janë prekur 300 gra me kancer të gjirit.

Sa ka kushte në Klinikën e Onkologjisë të trajtohen rastet e tilla?

Brenda një viti me rastet nga vitet paraprake, Klinikën e Onkologjisë e vizitojnë 2500 deri 3000 femra me kancer të gjirit.

Klinika e Onkologjisë i trajton të gjitha rastet me kancer të gjirit si në aspektin medikamentoz ashtu edhe aparaturë moderne të rrezatimit.

Në Klinikë ka barna shumë specifike dhe shumë të shtrejtë për trajtimin  e kësaj sëmundje, e që pacientët i marrin vazhdimisht gjatë mjekimit të tyre.

Cili është mesazhi juaj për gratë?

Kanceri i gjirit është sëmundje e shërueshme nëse diagnostikohet herët, andaj mos hezitoni të bëni kontrolla të shpeshta të mjeku në mënyrë që sëmundjen ta zbulojmë herët. Bashkë ja dalim. / Kids of Kosova/.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Kurtit i shkojnë për vizitë disa nxënës: I lumtur që po ju shërbej si kryeministër

Mëngjesin e sotëm, mysafirë në Zyrën e Kryeministrit patën rastin të jenë një grup...

UP kremton Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare

Universiteti i Prishtinës ka kremtuar Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare, duke theksuar rëndësinë dhe...

Jasharaj: Kam frikë se mund të fillojë një grevë e heshtur tek mësimdhënësit

Kryetari i Sindikatës së Bashkuar të Arsimit dhe Shkencës, Rrahman Jasharaj, ka thënë se...

Shënohet 57 – vjetori i themelimit të Gjimnazit “Hamëz Jashari” në Skënderaj

Me një program të pasur kulturo-artistik, të organizuar nga nxënësit dhe mësimdhënësit e Gjimnazit...