E hënë, 26 Shkurt, 2024

I fiksoni mirë këto fjali dhe mos guxoni t’ua thoni më fëmijëve tuaj!

- Advertisement1-

Nga Lira Gjika


Specialistët kanë konstatuar që fjalët apo shprehjet e duhura, nuk janë të parat që vijnë në mend, kur duhet qetësuar një fëmijë tekanjos apo që grindet.

- Advertisement -

Ata kanë grupuar një seri shprehjesh që duhet patur kujdes ti evitojë dhe të mos i përdorim edhe pse janë të parat që vijnë në mënd.

Shprehjet e më poshtme janë disa, të cilat duhen shmangur.

1. Mjaft i hodhe gjërat përtokë.

- Advertisement -

2. Fëmijët e rritur nuk sillen kështu

3. Mos guxo të gjuash

4. Po sillesh shumë keq

- Advertisement -

5. Tani do të dënoj

6. Shko laj shpejt dhëmbët.

7. Ha ose do të shkosh të flesh pa ngrënë.

8. Mjaft, fëmijë qarraman

9. Pusho, nuk të dëgjoj

10. Sa herë duhet ta përsëris

11. Po më turpëron në sy të të tjerëve.

12. Ik që këtu.

13. Do të të çoj në banjë.

14. Mjaft bërtite

15. Të kisha thënë por nuk dëgjon

16. Po humbas durimin

Këto shprehje janë organizuar në fjali urdhërore. Fjalia urdhërore krijon te njeriu gjëndje alarmi dhe jo qetësie si në rastin e fjalisë dëftore.

Gjithashtu tregon që I rrituri ka humbur durimin, përton të qetësojë veten dhe të ndihmojë fëmijën të superojë këtë situatë. I rrituri “i bie shkurt”, urdhëron dhe kërcënon.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...