E premte, 21 Qershor, 2024

“Hëna e plotë e Ujkut”: Pse quhet kështu dhe në ç’natë të janarit do shfaqet

- Advertisement1-

Mbrëmjen e së enjtes, më 28 janar 2021 do të shfaqet “Hëna e Ujkut”.


Ky emër në fakt nuk është vetëm emri i hënës në atë mbrëmje, por i gjithë ciklit që ajo kalon. Emri i saj është përdorur në shumë vende në Amerikë dhe Europë.

- Advertisement -

Mendohet se hëna e plotë e janarit u bë e njohur si “Hëna e Ujkut” sepse ujqërit ulërinin shumë më tepër gjatë asaj kohe.

Tradicionalisht, besohej se ujqërit ulërinin për shkak të urisë gjatë dimrit, por sot dihet më shumë se aq.

- Advertisement -

Ulërimat dhe zërat e tjerë të ujkut zakonisht përdoren për të përcaktuar territorin, për të gjetur anëtarët e tufës, për të forcuar lidhjet shoqërore dhe për të koordinuar gjuetinë.

Emrat alternativë të hënës së janarit janë “Hëna Qëndrore”, emër i cili i referohet idesë që kjo hënë shënon përafërsisht mesin e sezonit të dimrit dhe emra të tjerë përfshijnë: “Hënë e Ftohtë”, “Hënë e Ngrirë”, “Hënë e Rëndë” etj.

Burimi: The Old Farmer’s Almanac

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Detyra e matematikës që duket aq e thjeshtë, mirëpo askush nuk ka arritur deri te zgjidhja

Detyra duket më e thjeshtë dhe më e qartë: 8 ÷ 2 (2 +...

Me këto truqe mund ta zgjidhni çdo detyrë matematikore pa ndihmën e askujt

Për shumicën nga ne matematika është subjekt i “panjohur” dhe shpeshherë mendojmë se çfarë...

Detyra matematikore e shkollës fillore, por që njerëzit nuk po mund assesi ta zgjidhin

Ndonjëherë ajo që duket si një detyrë shumë e thjeshtë mund të jetë më...

Kjo detyrë matematikore i ka dy zgjidhje – cila është e sakta? (Foto)

Një detyrë matematikore ka bërë që shumë njerëz të kalojnë goxha kohë duke u...