E hënë, 26 Shkurt, 2024

Gjumi cilësor, i domosdoshëm për performancë të mirë në shkollë

- Advertisement1-

Gjumi i mirë është thelbësor për një jetë të shëndetshme. Një gjumë i mirë për fëmijët është edhe më i rëndësishëm, thonë specialistët e Sipps (Shoqëria Italiane e Pediatrisë Parandaluese dhe Sociale): të flini në mënyrën e duhur dhe numrin e duhur të orëve ju lejon të performoni më shumë gjatë ditës.


Sipas pediatërve, rëndësia e gjumit të fëmijëve shpesh nënvlerësohet nga familjet, dhe fëmijët e adoleshentët gjenden kështu përballë shumë angazhimeve dhe streseve pa qenë në gjendje të gëzojnë pushim adekuat. Kujtesa dhe aftësitë e të mësuarit ndikohen drejtpërdrejt nga sa kohë flini. Kjo është e vërtetë për të rriturit dhe, aq më tepër, për fëmijët tanë.

- Advertisement -

Gjumi është i dobishëm për stabilitetin emocional dhe kujtesën

Adoleshentët nuk duhet të neglizhojnë gjumin, nëse duan të jenë të vëmendshëm e të suksesshëm në bankat e shkollës. Nga kopshti deri në shkollë të mesme, fëmijët dhe adoleshentët duhet të flenë një numër të përshtatshëm orësh në mënyrë që të kryejnë aktivitetet normale të shkollës në gjendjen e tyre më të mirë. Kjo konfirmohet nga studimet shkencore: mungesa e gjumit tek fëmijët ndikon në performancën e shkollës përsa i përket vëmendjes, kujtesës, aftësive të të mësuarit dhe gjykimit. Pushimi shumë i vogël gjithashtu ndikon në qëndrueshmërinë emocionale të fëmijëve, duke i bërë ata nervozë, të pavëmendshëm dhe ndonjëherë edhe të paduruar: kjo manifestohet mbi të gjitha në mjedisin e shkollës (ose në çdo rast nëse duhet të bëjnë detyrat e shtëpisë), domethënë në momente të cilat kërkojnë një nivel të lartë të performancës.

Sa duhet të flenë adoleshentët

- Advertisement -

Sipas pediatërve fëmijët/adoleshentët midis moshës 11 dhe 13 vjeç (por mund të zgjatet deri në 18 vjeç) duhet të flenë 8-9 orë. Orët e nevojshme të gjumit nënkuptojnë gjithmonë ato në të cilat flini natën. Çdo dremitje pasdite nuk mund të balancojë mungesën e gjumit të natës: me pak fjalë, nuk mund të mendohet se 8-9 orët e nevojshme për një fëmijë mund të ndahen mesdite dhe mbrëmje. Në planin afatgjatë, cilësia e pushimit cënohet.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nga Bujar Hajdarmataj: Sfidat e ushtrimit të profesionit të mësuesit

Rrallë mund të gjesh një profesion tjetër përveç mësuesisë ku mësimdhënësit janë obliguar e...

Mësuesit shqiptarë të shqetësuar: Të rinjtë flasin më mirë anglishten se shqipen

2024 është “Viti i Gjuhës Shqipe”, shpallur nga Ministria e Arsimit, për të treguar...

Nga Malvina Lamçe Rista: Shkëputur nga ditari i një ish-nxënëseje dikur…Sot mësuese

Dita kur mësuesja jote të kish' folur, ngritur zërin, apo kritikuar, ishte dita më...

Anulohet tenderi mbi 330 mijë euro për digjitalizim të procesit arsimor në Prishtinë

Komuna e Prishtinës ka anuluar procedurën e prokurimit për digjitalizim të procesit edukativo-arsimor për...