E martë, 21 Maj, 2024

Fëmijët që rriten nga prindër të stresuar rrezikohen nga obeziteti

- Advertisement1-

Foshnjat me prindër të stresuar kanë më shumë të ngjarë që në vitet që do të pasojnë të rrezikohen nga obeziteti.


Studiuesit e “University College London” thonë se prindërit që janë të stresuar, që kanë ankth, që kanë pasiguri dhe probleme në punë, apo edhe në jetën shoqërore nuk i kushtojnë rëndësinë e duhur dieta ushqimore të fëmijëve të tyre.

- Advertisement -

Ata janë të prirur t’i ushqejnë me ushqime tepër kalorike, duke mos respektuar oraret dhe duke e bërë të parehatshëm procesin e ngrënës në tryezë. Këta prindër, për të luftuar stresin, ushqimin e shohin si një mekanizëm ngushëllues për vete dhe për fëmijët e tyre.

Sipas studiuesve të këtij Universiteti u vu re se fëmijët vendosin më shumë peshë midis moshës 5 dhe 14 vjeç. Një tjetër arsye sipas studiuesve është se prindërit e stresuar i privojnë më shumë fëmijët nga liria për të lëvizur, për të qenë më socialë me të tjerët.

Këto gjetje janë shumë të rëndësishme sipas psikologëve në Britaninë e Madhe. Psikologia Kristiane Tommerup tha se këto gjetje dëshmojnë se duhet të mbështeten më shumë prindërit e rinj nga ana sociale, mendore dhe financiare sepse vetëm në këtë mënyrë mund të luftohet obeziteti.

- Advertisement -

Ajo analizoi të dhënat e 6 mijë fëmijëve të lindur në Britani dhe të prindërve të tyre. Studiuesit i pyetën prindërit nëse ishin të stresuar kur fëmija i tyre ishte në moshën nëntë muaj dhe në moshën 3 vjeç.

Në këto periudha ata analizuan dhe peshat e fëmijëve. Vunë re se 10% e nënave raportuan shqetësime emocionale në nëntë muaj e parë dhe 10 për qind gjatë 3 viteve të para të mëmësisë. Në këto periudha, studiuesit vunë re se edhe fëmijët e tyre kishin rritje të ndjeshme të indeksit të masës trupore dhe dhjamë të tepërt, duke i rrezikuar ata nga obeziteti.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...