E enjte, 20 Qershor, 2024

Fëmijët dhe ushqimi në shkollë

- Advertisement1-

Ushqimet që përdorin fëmijët janë shumë të rëndësishme për shëndetin e tyre gjatë gjithë jetës. Ndaj s’është mirë të çohen në shkollë “me llampë të ndezur”

Organizimi i vakteve të ushqimeve që fëmija duhet të konsumojë, duhet të jetë përparësi e prindërve. Kujdesi për ushqimin e fëmijës fillon që me vaktin e mëngjesit. “Në anglisht fjala mëngjes – breakfast – do të thotë fjalë për fjalë “të thyesh pushimin nga ushqimi”. Të çosh fëmijën në shkollë pa ngrënë mëngjes, është njësoj si të nisesh për rrugë të gjatë me makinë me llampë të ndezur! Që ta kuptojmë më mirë, nëse ju nuk i jepni energji fëmijës, ai deri në vaktin e drekës do të përdorë rezervat e veta, pra, do të “hajë vetveten”! Për të mobilizuar depozitat e energjisë, çlirohen hormonet e stresit të cilat e bëjnë fëmijën të ndihet i acaruar, i lodhur dhe i pamundur të mësojë. Studimet gjithnjë e më shumë tregojnë se fëmijët që nuk konsumojnë vaktin e mëngjesit kanë rendiment të ulët në shkollë dhe mungesë të theksuar përqendrimi.

- Advertisement -

Për të ofruar një mëngjes të ekuilibruar dhe të përshtatshëm për fëmijën tuaj duhet të keni parasysh disa parime bazë:

Në trurin tonë transmetuesit e mesazheve, të cilët quhen neurotransmetues ndihmojnë trurin të bëjë lidhjet e duhura. Ushqimi ndikon në funksionin e këtyre neurotransmetuesve. Ka dy lloje proteinash që ndikojnë në neurotransmetuesit tanë:

1 – neurostimuluese si proteinat që përmbajnë tirosinë, dhe 2- proteina qetësuese të cilat përmbajnë triptofan e cila relakson trurin. Një mëngjes me balancën e duhur të këtyre dy proteinave e ndihmon një fëmijë të fillojë ditën mbarë. Kombinimi duhur i karbohidrateve komplekse me proteinat është një bashkëveprim që rezulton në një ekuacion të tipit 1+1 =3. Pra, ato së bashku kanë efekt shumë më të dëshiruar sesa të marra veç e veç.

- Advertisement -

DjaliMëngjesi ideal për të vegjlit:

Bukë thekre + kos natyral + ½ mollë
Tost me gjizë, pak vaj ulliri, 1 kumbull vishnje
Trahana me pak fare vaj ulliri, gjizë, 5 kokrra rrush
1 kupë kos me banane
Disa “jo” për mëngjesin:

“Jo” drithrave të gatshme pasi kanë përpunim të “dhunshëm” ndaj drithit dhe shpeshherë shtohet sheqer dhe konservues.
“Jo” lëngjeve të shtrydhura pasi janë më inferiorë në krahasim me frutin e tërë!
Sigurisht, është ajo që hani, jo ajo që thoni që do të ndikojë fëmijën. Nëse ju vetë nuk uleni të hani vaktin e mëngjesit, vështirë se do të realizoni një fillim të mbarë për fëmijën tuaj.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Pensionohet mësuesja Fahrije Rugova nga Prishtina

Është pensionuar mësuesja Fahrije Rugova. Njoftimin e ka dhënë shkolla "Xhemajl Mustafa" në Prishtinë,...

Mësuesja Mimoza Rexhvelaj: Njoh zv.drejtoreshë shkolle që tre vjet nga punësimi s’ka bërë një orë pune arsimore

Të fundit në botë thonë gojët e liga, posi posi ashtu ë? 🤯E lexove...

Këshilli i Prindërve kërkon që të premten të përfundojë viti shkollor, shkak temperaturat e larta

Këshilli i Prindërve të Kosovës ka kërkuar që procesi mësimor të përfundojë gjatë ditës...

Nga Faton Ismajli: Vetëlëndimi i 20 nxënësve nga sfida e TikToku-ut dhe edukimi për mediat

Edukimi medial si lëndë obligative është zgjidhja më e mirë nga rreziku me të...