E hënë, 26 Shkurt, 2024

Debat i madh po zhvillohet: a duhet t’i përdorin fëmijët celularët në shkolla?

- Advertisement1-

Brezat e rinj kanë lindur me tableta dhe smartphone. Ndërsa kjo mund të jetë e mirë, ajo gjithashtu ka pasojat e saj negative.


Shumë prindër dhe edukatorë pyesin nëse fëmijët duhet të përdorin celularët e tyre në shkollë.

- Advertisement -

Ka disa që janë pro, dhe ka disa që janë kundër. Le të shikojmë disa nga efektet negative tek fëmijët që përdorin telefonin e tyre në shkollë janë:

Mungesa e disiplinës

Shumë mësues thonë se po bëhet gjithnjë e më e vështirë për fëmijët që t’i kushtojnë vëmendje në klasë. Kjo ndodh sepse ata janë të shkëputur nga celularët e tyre. Disa studentë madje mbajnë kufje dhe nuk i dëgjojnë mësuesit e tyre.

- Advertisement -

Më pak përqendrim

Kushtimi i vëmendjes ndaj telefonave të tyre zvogëlon aftësinë e nxënësve për të mësuar dhe dëgjuar atë që mësuesi ka për të thënë.

Shumë studentë luajnë, dërgojnë mesazhe ose ndërveprojnë në mediat sociale kur kanë nevojë të përqëndrohen në mësim.

- Advertisement -

Mënyra e jetesës së përditshme
Jo vetëm që celularët janë të dëmshëm për klasën, por ato janë gjithashtu të dëmshme për shoqërinë e fëmijëve. Ndryshe nga brezat e mëparshëm, sot terrenet e lojërave janë plot me fëmijë “mumje” që shikojnë ekranet.

Fëmijët nuk duan të luajnë me topa, të kërcejnë me litarë, të fshihen dhe të kërkojnë. Kjo çon në një jetë e mbyllur. Në fakt, ajo vazhdon në shtëpi dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

Probleme të sjelljes me fëmijët që përdorin telefonin e tyre në shkollë
Xhelozia dhe zilia shfaqen sapo celularët bëhen simbol i gjendjes financiare mes studentëve.

Nëse një student u tregon miqve të tij telefonin e tij të vjetër ose nëse nuk e ka atë, ai do të konsiderohet i huaj ose i ri.

Përveç kësaj, ka shumë raste të ngacmimit tek fëmijët që nuk kanë të njëjtat pajisje teknologjike si të tjerët.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...