E enjte, 22 Shkurt, 2024

Çfarë librash ekonomikë duhet të lexoni brenda verës 2021?

- Advertisement1-

Fuqia e shkatërrimit krijues: Përmbysja ekonomike dhe pasuria e Kombeve nga Philippe Aghion, Céline Antonin dhe Simon Bunel, përkthyer nga Jodie Cohen-Tanugi, Belknap Press

Në këtë libër të rëndësishëm, Aghion i Collège de France dhe London School of Economics dhe dy bashkëpunëtorë sqarojnë kërkimet mbi idenë themelore të Joseph Schumpeter për “shkatërrimin krijues”. Kjo qëndron në tre baza: së pari, “inovacioni dhe përhapja e njohurive janë në zemër të procesit të rritjes”; së dyti, “inovatorët motivohen nga mundësia e monopolit fitimprurës”; dhe, së fundmi, inovacioni kërcënon personat në detyrë, të cilët do të luftojnë për ta prishur atë.

- Advertisement -

Ekonomia në një virus: Një hyrje në arsyetimin ekonomik përmes Covid-19 nga Ryan A Bourne, Cato 14,99

Në këtë libër të mrekullueshëm, Bourne i tregut të lirë Cato Institute zbaton ide ekonomike për çështjet e ngritura nga pandemia. Ndër tema të tjera, ai sqaron eksternalitetet, marrëdhëniet midis sjelljes private dhe politikës publike, analizës së kostos dhe përfitimit, mendimit margjinal, vendimmarrjes nën pasiguri, shkëmbimeve rregullatore, vlerës së tregtisë, si politika përcakton se kush shpëtohet dhe pse ne ishin të papërgatitur për një rrezik kaq të njohur gjerësisht.

Inovacioni në vendet reale: Strategjitë për prosperitetin në një botë që nuk fal nga Dan Breznitz, Press University University Oxford

- Advertisement -

Në këtë libër magjepsës, Breznitz, profesor në Shkollën Munk në Universitetin e Torontos, argumenton se inovacioni është “mënyra e vetme për të siguruar rritje të qëndrueshme ekonomike dhe të mirëqenies njerëzore afatgjatë”. Por, thelbësore, “inovacioni nuk është shpikje, as nuk është teknologji e lartë dhe krijimi i teknologjisë dhe mjeteve të reja”. Është “procesi i plotë i marrjes së ideve të reja dhe krijimit të produkteve dhe shërbimeve të reja ose të përmirësuara”. Ky katolicizëm jep njohuri magjepsëse.

Ndërtimi i një bote më të mirë për të gjithë nga Mark Carney, William Collins

Carney, ish-guvernatori i Bankës së Anglisë, ka shkruar një libër befasues. Fillon me një theks të veçantë në dallimin midis një ekonomie tregu dhe një shoqërie tregu. Më pas, diskuton sesi na sfidojnë tre kriza – kriza globale financiare, kriza Covid-19 dhe kriza e klimës. Së fundmi, është një thirrje për të njohur vlerën e vlerave, ndër të cilat janë “përgjegjësia, drejtësia, integriteti, dinamizmi, solidariteti dhe qëndrueshmëria”.

- Advertisement -

Grumbulluesit e pasurisë: Si miliarderët paguajnë miliona për të fshehur triliona nga Chuck Collins, Polity 50

Në këtë libër tërheqës, Collins, një njeri që dha një pasuri të trashëguar, përshkruan në detaje rrjetin e mbrojtjeve ligjore – parajsat e taksave, besimet, kompanitë e guaskave, madje edhe fondacionet bamirëse – të ndërtuara nga anëtarë të zgjuar dhe joparimorë të industrisë së mbrojtjes së pasurisë, për të mbrojnë pasuri të mëdha, vetë shpesh produkt i mashtrimit, korrupsionit dhe gangsterizmit të plotë.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nxënësja nga Gjilani emocionon veteranët e UÇK-së me letrën që i shkruan ku çmohet vepra e tyre

Nxënësja e klasës së 9-të emocionon veteranët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në Gjilan...

Mërgimtari nga Kërçova ndan 25 bursa ne mbështetje të nxënësve dhe studentëve

🎓🌟 Mbështetje për edukim, inspirim dhe punë për të ardhmen! 🌟🎓 Pronari i Swiss Ranch,...

“Pse njerëzit, të tjerë duan por me të tjerë martohen?”, e pyeti studenti… Mësuesi i jep përgjigjen e jetës!

Një student e pyeti Profesorin e tij, “Pse njerëzit shpesh martohen me një person...

Nxënësja Lenë Osmani nga Gjilani shpallet pingpongistja më e mirë në Kosovë

Lenë Osmani, pingpongiste gjilanase, e cila është fituese e shumë medaljeve, kupave e mirënjohjeve...