E martë, 16 Prill, 2024

Befason studimi i Harvardit: Shuplakat mund të ndikojnë në zhvillimin e trurit të fëmijës

- Advertisement1-

Dhuna fizike ndaj fëmijëve dhe veçanërisht goditjet në kokë përveç traumës fizike dhe mendore që shkakton, ndikon në funksionimin dhe zhvillimin e trurit, sipas një studimi të ri nga Universiteti i Harvardit.

Studimi, i botuar së fundmi në revistën Child Development, bazohet në studime ekzistuese që tregojnë rritjen e aktivitetit në zona të caktuara të trurit të fëmijëve që kanë përjetuar abuzim fizik si ndëshkim.

- Advertisement -

Ekipi hulumtues zbuloi se fëmijët që u goditën kishin një përgjigje më të madhe nervore në shumë zona të korteksit paraballor (PFC). Këto zona të trurit i përgjigjen sinjaleve të kërcënimit dhe mund të ndikojnë në vendimmarrjen dhe përpunimin e situatës.

“Ne e dimë që fëmijët familjet e të cilëve përdorin ndëshkimin fizik kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë ankth, depresion, probleme të sjelljes dhe probleme të tjera të shëndetit mendor. “Në këtë studim, ne donim të shikonim nëse kishte ndonjë efekt të rrahjes në një nivel neurobiologjik, në lidhje me mënyrën se si zhvillohet truri”, thanë studiuesit.

Autorët e studimit cituan gjithashtu studimet e fundit që tregojnë se rreth gjysma e prindërve në Shtetet e Bashkuara thanë se kishin rrahur fëmijët e tyre vitin e kaluar dhe një të tretën javën e kaluar.

- Advertisement -

Lidhja midis dhunës dhe aktivitetit të trurit nuk është studiuar më parë.

Studiuesit e Harvardit analizuan të dhënat nga një studim i fëmijëve të moshës 3 deri 11 vjeç, midis 147 fëmijëve të moshës 10 dhe 11 të cilët ishin abuzuar fizikisht.

Mjekët studiuan fëmijët që ishin duke parë një ekran kompjuteri në të cilin shfaqeshin imazhe të ndryshme të aktorëve me fytyra “të frikësuar” ose “pa shprehje”. Një skaner regjistroi aktivitetin e trurit të fëmijës në secilin lloj të fytyrës dhe këto pamje u analizuan për të përcaktuar nëse fytyrat e aktorëve shkaktonin modele të ndryshme të aktivitetit të trurit në fëmijët e dhunuar krahasuar me ata që nuk e bënin.

- Advertisement -

Mesatarisht, në të gjithë kampionin, individët e frikësuar shkaktuan aktivizim më të madh sesa individët e pashprehur në shumë zona në të gjithë trurin. Edhe fëmijët që ishin abuzuar treguan aktivizim më të madh në shumë zona të trurit kur panë fytyra të frikësuar sesa fytyra pa shprehje sesa fëmijët që nuk ishin goditur kurrë.

“Duke identifikuar rrugë të caktuara nervore që shpjegojnë efektet e ndëshkimit trupor në tru, ne gjithashtu konfirmojmë në këtë mënyrë që ky lloj dënimi është i dëmshëm për fëmijët,” përfunduan ata

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...