E premte, 21 Qershor, 2024

A duhet t’i vaksinojmë fëmijët? Hapi i parë që duhet të bëjmë përpara se të merret ky vendim

- Advertisement1-

Programi i vaksinimit në shumicën e shteteve, sidomos në Mbretërinë e Bashkuar, ka qenë një sukses i jashtëzakonshëm.


Sidoqoftë, ndërsa shumica e të rriturve bëhen po marrin dozen e dytë, janë të pa vaksinuarit ata e rrezikojnë ende përhapjen e virusit . Kjo vë në qendër të vëmendjes fëmijët dhe adoleshentët.

- Advertisement -

Çfarë të bëjmë? A duhet t’i vaksinojmë adoleshentët (dhe, më vonë, fëmijë më të vegjël)?

Në lidhje me këtë është e nevojshme të shikohet edhe pikëpamja e kësaj grupmoshe. Zërat e tyre kanë munguar gjatë kësaj periudhe pandemie, ndoshta tani është koha që të dëgjohen.

Pa dyshim që fëmijët dhe adoleshentët mund ta marrin dhe ta përhapin koronavirusin. Sipas ekspertëve britanik, rreth 40% e adoleshentëve kanë antitrupa Covid, që do të thotë se ata janë infektuar gjatë vitit të fundit.

- Advertisement -

Shumica e fëmijëve dhe adoleshentëve kanë infeksion ‘të heshtur’ Covid – ose pothuajse nuk kanë simptoma. Rreziqet që ata të sëmuren rëndë janë shumë të ulëta dhe vdekja nga Covid është jashtëzakonisht e rrallë.

Përfitimet e vaksinimit për adoleshentët janë të trefishta. Së pari, ulja e rrezikut që ata të sëmuren. Së dyti, zvogëlimi i transmetimit tek të rriturit. Së treti, përfitimet duke u shkëputur më pak nga ambjentet e shkollës.

Reduktimi i transmetimit tek të rriturit është përfitimi më i madh i vaksinimit të adoleshentëve. Por ka pyetje etike në lidhje me vaksinimin e individëve për të përfituar kryesisht të tjerët.

- Advertisement -

Rreziqet e vaksinimit të adoleshentëve janë të dyfishta: çdo efekt anësor i vaksinimit dhe përdorimi i furnizimeve të pakta të vaksinave që mund të përdoren më mirë diku tjetër. Tani kemi vetëm të dhëna për sigurinë e vaksinave tek adoleshentët nga provat Pfizer dhe Moderna. Provat raportuan se vaksinat ishin shumë efektive dhe shumë të sigurta dhe Pfizer është licencuar për përdorim tek adoleshentët në MB dhe SHBA dhe disa vende evropiane tani po përgatisin vaksina për ata mbi 12 vjeç.

Pra si përfundim kjo është një çështje paksa delikate dhe kërkon një analizë të thellë nga ekspertët si edhe kyerjen e sondazheve ku të degjohet mendimi i adoleshentëve dhe jo i prindërve të tyre.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Gjest human: Mërgimtari që jeton në Gjermani do ta paguajë shumën për shërimin e 13 vjeçares

Dje dhe sot nëpër media ka qarkulluar thirrja për ndihmë ndaj Rinesa Danit. Për trajtimin...

9 vjeçarit nga Prizreni, Benjamin Beqirit i duhet ndihmë financiare për shërim

Benjamin Beqiri nga Prizreni, i cili po përballet me disa sëmundje që në lindje...

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...