E enjte, 22 Shkurt, 2024

8 gabimet serioze që i bëjnë prindërit nga dashuria për fëmijët

- Advertisement1-

Shumica e gabimeve prindërore bëhen zakonisht për hir të dashurisë. Prindërit shpesh mund të mendojnë se po i ndihmojnë fëmijët e tyre të zhvillohen dhe të rriten (nganjëherë edhe përmes ndëshkimit).


Por rezultatet afatgjata në formën e depresionit, ankthit ose kancerit, për shembull, tregojnë se diçka ka shkuar keq. Por nëse arrini të kuptoni që po bëni gabim, ka ende një shans për të rritur një brez të ri njerëzish të mençur e të lumtur.

- Advertisement -

Vetëm për ju ne kemi zbuluar 10 gabime që prindërit duhet t’i shmangin. Dhe në qoftë se ju besoni tek njerëzit e zakonshëm më shumë se tek shkencëtarët, ne kemi përgatitur një seksion bonus vetëm për ju.

Prindërit helikopterë mund t’i lënë fëmijët e tyre pa miq

Kur morën në studim prindërit helikopterë, shkencëtarët e Shoqatës Amerikane të Psikologjisë vunë në dukje se prindërit e tillë prireshin t’i udhëzonin vazhdimisht fëmijët e tyre duke u thënë atyre se çfarë të bënin dhe si ta bënin.

- Advertisement -

Natyrisht, është normale që prindërit të bëjnë çmos për t’i mbajtur fëmijët e tyre të shëndetshëm dhe të sigurt. Por fëmijët nuk do të mësojnë se si t’i menaxhojnë ndjenjat dhe emocionet e tyre pa pasur hapësirë të rriten.

Ky prindërim do të shkaktojë probleme me përshtatjen sociale, me aftësinë për të bërë miq dhe me të analizuarit e sjelljes.

Nëse krijimi i një sjellje të keqe nga fëmijët nuk është qëllimi juaj primar, ju duhet të jeni të ndjeshëm ndaj nevojave të tyre. Kur vëreni se ata janë në gjendje të menaxhojnë situatën pa ndihmën tuaj, le ta bëjnë këtë.

- Advertisement -

Ju mund t’i udhëzoni ato në kohë të vështira, por jo t’i dominoni. Bisedoni me ta për ndjenjat dhe emocionet e tyre dhe ndani disa strategji pozitive për të përballuar stresin.

Shuplaka në emër të disiplinës mund të çojë në probleme të frymëmarrjes

Ekziston besimi se forca fizike i ndihmon prindërit të disiplinojnë fëmijët e tyre. Dhe shumë njerëz jo vetëm që pajtohen me këtë por dhe e përdorin në mënyrë aktive këtë metodë.

Për shembull, rezultatet e një sondazhi të vitit 2012 tregojnë se 94% e prindërve shpesh i qëllojnë fëmijët e tyre. Ky mit duhet të zhduket pasi shkenca tregon një tjetër histori.

Specialistët thonë se abuzimi fizik mund të çojë në rezultate të ndryshme negative që ne më pak i presim. Veprimet antisociale, çrregullimet psikologjike dhe varësia nga droga dhe alkooli janë vetëm disa shembuj të problemeve me sjelljen që mund të shfaqen.

Ka gjithashtu një rrezik më të lartë të kancerit, sëmundjeve kardiake dhe zhvillimit të astmës. Nëse pyesni se cilat teknika funksionojnë më efektivisht dhe do të rrisin vetëvlerësimin e fëmijës, provoni një komunikim të qëndrueshëm dhe të arsyeshëm, – shkencëtarët do t’ju duartrokasin.

Krahasimi është çelësi i vetëvlerësimit të ulët

A ju kanë krahasuar ndonjëherë prindërit me dikë tjetër? “Ai është i bindur, por ti nuk je!” “Emili mund të numërojë deri në 100 ndërsa ti vështirë se mund të arrish deri në 10.”

Ata mund të mendojnë se analogji të tilla mund t’i motivojnë fëmijët të jenë më të mirë. Por ne nuk besojmë se kjo është e vërtetë.

Psikologët na kërkojnë të mos e përsërisim këtë gabim dhe të shpjegojmë pse një sjellje e tillë është e dëmshme. Rezulton se krahasimi me të tjerët e ul vetëbesimin dhe vetëvlerësimin tek një fëmijë.

Kjo gjithashtu mund të krijojë një hendek midis jush dhe fëmijëve tuaj pasi ata vazhdimisht do të ndjehen të pasigurt dhe do të humbasin besimin e tyre në ju.

Ata kanë nevojë për dashurinë dhe mbështetjen tuaj absolute në çdo situatë, prandaj është më mirë të mos tregoni që ju kanë zhgënjyer, por në vend të kësaj të flisni për problemin.

Prindrimi i papërshtatshëm çon tek një fëmijë i ndjeshëm

Një ditë ju u kërkoni fëmijëve tuaj të pastrojnë lodrat e tyre dhe të nesërmen ju e bëni vetë pa thënë ndonjë fjalë. Dje keni qenë në një humor të keq dhe i keni ndëshkuar fëmijët për një shaka të pafajshme, por sot ju ndjeheni të mrekullueshëm dhe i lini të bëjnë çfarë të duan gjithë ditën. Kur një nënë është me nerva, babai është duke buzëqeshur.

Këto janë vetëm disa nga shembujt e një mjedisi të paqëndrueshëm që i bën fëmijët të pyesin veten nëse po bëjnë atë që prindërit presin prej tyre apo jo.

Shkencëtarët thonë se një pasiguri e tillë mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e vetëvlerësimit dhe të rrisë ndjeshmërinë ndaj depresionit dhe ankthit.

Kjo është arsyeja pse gjithmonë është më mirë të krijojmë disa rregulla dhe të vendosim kufij. Ata do t’i ndihmojnë fëmijët të kuptojnë se çfarë do të ndodhë dhe si të reagojnë ndaj saj.

Sa më shumë që të bërtisni, aq më e keqe është sjellja e një fëmije

Imagjinoni sikur fëmijët tuaj po sillen keq. Ju i kërkuat të qetësoheshin një herë, dy herë ose tre herë dhe më pas të shpërthyet. Të bërtiturit është në të vërtetë një metodë efektive që na ndihmon të heqim dorë nga luhatja e emocineve brenda sekondave.

Dhe disa prindër besojnë se të bërtiturit është një mënyrë e mirë për të zgjidhur problemin menjëherë. Por a keni menduar ndonjëherë për pasojat e një stili të tillë prindëror?

Le të shohim se çfarë thonë shkencëtarët për këtë.

Për të filluar, të bërtiturit mund ta përkeqësojë sjelljen e fëmijës tuaj. Kjo gjithashtu çon në ankth dhe depresion dhe mund të shkaktojë edhe dhimbje kronike.

Ne besojmë se kjo nuk është diçka që ju dëshironi që fëmijët tuaj të kenë. Dhe kurrë nuk është tepër vonë për të adoptuar metoda të reja të prindërimit që do t’i ndihmojnë fëmijët tuaj të rriten.

Pritshmëritë e larta nuk do t’i bëjnë kurrë fëmijët të përsosur

Ne besojmë se nuk ka prindër që duan që fëmija i tyre të bëhet një dështim. Dhe të kesh pritshmëri të mëdha në të vërtetë i motivon fëmijët të arrijnë më shumë. Por vetëm deri në momentin kur pritshmëritë tona kthehen në qëllime joreale.

Dhe është me rëndësi të jemi në gjendje të identifikojmë këtë ndryshim, pasi çon në sëmundje dhe shkakton çrregullime të ndryshme si pagjumësia, zemërimi, lodhje ose ankth.

Ryan Hong, një shkencëtar i Universitetit Kombëtar të Singaporit, shpjegon, “Fëmijët frikësohen se bëjnë gabime kur prindërit presin që ata të jenë të përsosur.”

Pyesni veten pse fëmija juaj është kaq i keq? Shikoni veten.

Për këtë ekziston një thënie e bukur, “Ç’të mbjellësh do korrësh“. Dhe kjo e reflekton tërësisht një marrëdhënie prind-fëmijë.

Studimet konfirmojnë se fëmijët i marrin vlerat nga prindërit e tyre më shumë sesa nga askush tjetër. Dhe ata gjithashtu kopjojnë modelet e tyre të sjelljes. Pra, nëse fëmija shpenzon shumicën e kohës me ju dhe ju pyesni veten se ku ai ose ajo i mësoi “ato fjalë të këqija”, kushtojini vëmendje vetes.

Nëse keni frikë se shoqëria është burimi kryesor i ndikimit, specialistët mund t’ju sigurojnë. Shkolla, miqtë, dhe aktivitete të tjera shtesë në të cilat fëmijët angazhohen mund të jenë të dobishëm në procesin e zhvillimit të tyre personal. Por funksioni i tyre primar është të forcojë njohuritë dhe vlerat që kanë marrë në shtëpi.

Taktikat e frikësimit nuk janë efektive

Ndonjëherë prindërit i trembin fëmijët e tyre për t’i bërë ato të sillen mirë. “Nëse nuk ndalon, unë do të të çoj tek ky njeri dhe ai do të të bëjë që ta mbyllësh!”

Kjo taktikë mund të funksionojë shumë mirë. Atëherë pse psikologët nuk e rekomandojnë përdorimin e saj?

Shkencëtarët shpjegojnë se frika përdor nivelet më të ulëta të trurit tonë, kështu që fëmijët nuk janë në gjendje të mendojnë për sjelljen e tyre kur janë të frikësuar. Ata gjithashtu do të kenë frikë nga policët, mjekët dhe njerëzit e tjerë që prindërit e tyre i përdorin për këtë qëllim.

Për më tepër, ata do të tremben më shumë ndërsa truri i tyre mëson të frikësohet shpejt. Është më mirë të gjeni mënyra të tjera me një rezultat më të dobishëm për të disiplinuar fëmijët tuaj.

Shmangia e temave të pakëndshme që mund t’ju shndërrojnë në një gjysh shumë shpejt

Disa prindër kanë tendencë të shmangin diskutimin e çështjeve të lidhura me seksin me fëmijët e tyre adoleshentë. Ata theksojnë se nuk kanë aftësi të mjaftueshme ose fjalor të përshtatshme për moshën për të mbuluar një temë kaq të vështirë.

Ata gjithashtu shpresojnë që fëmijët e tyre do të jenë në gjendje të mësojnë rreth saj në shkollë ose nga miqtë.

Ne besojmë se kjo është sjellje e papërgjegjshme, dhe shkenca e konfirmon këtë.

Sipas këtij hulumtimi, me të vërtetë ka rëndësi nëse prindërit diskutojnë për seksin me fëmijët e tyre. Për shembull, adoleshentët kanë më shumë gjasa që të kenë përvojë më vonë dhe të përdorin kontrolluesit e lindjeve nëse kjo çështje nuk shpërfillet në familjet e tyre.

Të dyja palët mund të jenë po aq nervoze, dhe kjo është krejtësisht normale.

Duke thënë, “je 1 në një milion” është shkaku i arrogancës

A ju ndodh që t’u tregoni fëmijëve tuaj se janë të veçantë apo se e gjithë bota është për kënaqësinë e tyre? Ju besoni se kjo do të rrisë besimin dhe vetëvlerësimin e fëmijëve tuaj. Por specialistët na paralajmërojnë se kjo mund të çojë në rezultate të papritura.

Brad Bushman, bashkëautor i studimit, thekson: “Është e rëndësishme të shprehni ngrohtësi për fëmijët tuaj, sepse kjo mund të nxisë vetëbesimin, por mbivlerësimi mund të nxisë edhe më shumë narcisizëm.”

Kjo është arsyeja pse është thelbësore të gjejmë një ekuilibër mes këtyre pikave.

Nëse fëmija juaj është duke gënjyer, kjo mund të thotë që ju i keni tejkaluar gabimet e tyre në të kaluarën.

Fëmijët mund të gënjejnë për shumë arsye. Ata mund të kërkojnë vëmendje ose thjesht duan të kontrollojnë reagimet tuaja ndaj gënjeshtrave të tyre. Dhe psikologët konfirmojnë se ky është një hap i natyrshëm në zhvillimin e tyre.

Por nëse ka gjasa që të mos reagoni ndaj gabimeve ose dështimeve të fëmijëve tuaj, ata mund të përdorin gënjeshtra për të mos u futur përsëri në telashe./

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...