E hënë, 26 Shkurt, 2024

7 shenja që tregojnë se jeni rritur nga prindër të papjekur emocionalisht

- Advertisement1-

Pjekuria emocionale do të thotë të dish të kontrollosh emocionet e tua, të marrësh përgjegjësi për gabimet e tua në vend që të fajësosh të tjerët dhe të pranosh pikëpamjet e njerëzve të tjerë.


Fatkeqësisht, të jesh i rritur nuk do të thotë të jesh emocionalisht i pjekur dhe kjo mund të ketë pasoja negative për fëmijët e tyre.

- Advertisement -

Është shumë e rëndësishme të punoni në inteligjencën tuaj emocionale. Por le të shohim se si duken prindërit e papjekur emocionalisht.

1. Ata dinë vetëm të kujdesen për nevojat tuaja fizike.

Prindërit emocionalisht të papjekur mund të jenë të shkëlqyeshëm në sigurimin e plotësimit të nevojave themelore të fëmijëve të tyre. Ata mund t’u sigurojnë atyre ushqim, shtëpi dhe arsimim, dhe do të kujdesen për ta kur janë të sëmurë. Por prindër të tillë nuk janë shumë të mirë në dhënien e mbështetjes emocionale. Kur fëmija i tyre është i shqetësuar ose i mërzitur për diçka, ata mund t’i hedhin poshtë ato ndjenja sepse nuk mund ta kuptojnë se si një fëmijë i siguruar mirë mund të ketë ndonjë problem.

- Advertisement -

2. Ata nuk dinë të shprehin ndjenjat e tyre.

Kur vjen puna për të shprehur emocione të thella, prindërit emocionalisht të papjekur nuk janë të kënaqur me të. Është e rëndësishme që një fëmijë të dijë se ata janë të dashur, por prindër të tillë nuk janë shumë të mirë në shfaqjen e dashurisë. Mund të jetë për shkak të mënyrës se si ata u rritën vetë nëse emocionet nuk ishin diçka për t’u ndarë ose për të folur. Pastaj, më vonë në jetë, ata kanë frikë të mos duken të pambrojtur ose të dobët nëse duan të lidhen me fëmijën e tyre në një nivel më të thellë emocional.

3. Ata nuk tolerojnë dallimet.

- Advertisement -

Prindërit emocionalisht të papjekur mendojnë se janë të vetmit që dinë mënyrën e duhur për të bërë gjërat. Nëse keni një mendim tjetër, nuk ka kuptim të negocioni për të gjetur një zgjidhje të dytë, këndvështrimi juaj thjesht nuk do të pranohet. Pra, kur ishit fëmijë, ju ndoshta gjithmonë duhej të bënit gjërat ashtu siç donin prindërit tuaj, dhe ajo që ata besonin ishte supozuar të ishte më e mira për ju.

4. Sjellje fëminore

Për shkak se prindërit emocionalisht të papjekur nuk dinë të shprehin emocionet e tyre në mënyrë të shëndetshme, mund të jetë e vështirë të thuhet se si ndihen. Megjithatë, ata mund të presin që fëmijët e tyre të dinë disi se çfarë emocionesh po përjetojnë dhe për çfarë kanë nevojë. Dhe nëse fëmija nuk e di këtë, ata mund të mërziten dhe ta bëjnë fëmijën të ndihet fajtor që nuk u dha atë që donin.

5. Ata shpesh ju sulmojnë.

Një pjesë e të qenit në gjendje të mos i shprehni emocionet tuaja në mënyrë korrekte është të mos dini si t’i kontrolloni ato. Pra, prindërit emocionalisht të papjekur shpesh mund të humbin durimin dhe madje të fajësojnë fëmijën e tyre për gjithçka që i shqetësojnë aq shumë. Si fëmijë, ndoshta keni qenë shumë të kujdesshëm në lidhje me atë që thoni ose bëni rreth prindërve tuaj, sepse kishit frikë se kjo do t’i zemëronte ata.

6. Ata nuk bëjnë punë emocionale.

Puna emocionale është ajo që bëni për të ruajtur marrëdhënien tuaj me dikë. Në një familje me prindër të papjekur emocionalisht, barra e kryerjes së kësaj pune bie mbi fëmijën. Është puna e tyre të rregullojnë një marrëdhënie të tendosur, edhe nëse arsyeja që u tensionua nuk ishte faji i tyre. Prindërit e tyre, nga ana tjetër, nuk mund të pranojnë kurrë se kanë gabuar dhe të kërkojnë falje për sjelljen e tyre.

7. Sjellja e tyre është e paqëndrueshme.

Prindërit emocionalisht të papjekur dhe emocionet e tyre ndikohen lehtësisht nga njerëzit e tjerë ose faktorë të tjerë të jashtëm. Humori i tyre mund të ndryshojë shpesh, si dhe mënyra se si bashkëveprojnë me fëmijën e tyre. Ata mund të jenë shumë të përfshirë në jetën e fëmijës së tyre për një periudhë të caktuar kohe dhe pastaj papritmas të bëhen më të pa interesuar dhe të rezervuar.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Profesori Milazim Krasniqi me një rrëfim tejet frymëzues: Më 1983 bashkë me Ediben morëm ofertë për të punuar në Zvicër, por nuk u larguam...

Profesori Milazim Krasniqi ka rrëfyer një histori personale që lidhet me karrierën e tij...

E dhimbshme: Doktori i ri kosovar, Jetmir Morina, vdes në një aksident në Zvicër

Kosovari Jetmir Morina nga Topanica e Kamenicës humbi jetën në një aksident në Zvicër. Binte...

Nga Xhafer Avdyli: Urrejtja, dobësia më e madhe e njerëzimit

“Urrejtja nuk është për të gjallin, por për djallin Do të doja që këtë shkrim...

LAJMI I FUNDIT: Gjendet 13-vjeçarja nga Kaçaniku

Është gjetur vajza 13 vjeçare nga Kaçaniku që u raportua e zhdukur. Njoftimi: YES✋🏼 Faleminderit Zotit dhe...