E diel, 21 Prill, 2024

5 mënyra se si fëmijët dhe adoleshentët mund të kthejnë gëzimin gjatë Covid

- Advertisement1-

U bë gati një vit që nga fillimi i pandemisë dhe fëmija juaj po ndjen efektet. Distancimi social, shkolla virtuale, humbja e sporteve dhe lidhjet me miqtë janë dërrmuese për fëmijën ose adoleshentin tuaj. Niveli i tij i energjisë është ulur. Vështirë se i sheh miqtë. E gjithë koha e tyre “e lirë” është në ekrane.

Ata kanë nevojë për disa mënyra për të gjetur gëzim, ndoshta dhe ju! Më poshtë jepen disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të rimerrni lumturinë tuaj.

- Advertisement -

Ndjeshmëria. A ju kujtohet si ishte shkolla kur ishit fëmijë? A shqetësoheshit më shumë për notat, miqtë, ahengjet, vallëzimet, sportet apo popullaritetin? Po, vajza juaj mund të jetë duke vepruar sikur COVID-19 të shfaqej vetëm për të shkatërruar jetën e saj, por mos reagoni tepër. Merrni një moment për të vënë veten në vendin e saj. Është vërtet një kohë e vështirë dhe ajo nuk e ka përvojën e jetës që keni ju. Çfarëdo që të përdorni – meditim, frymëmarrje e thellë, ushtrime fizike, fshehje në banjë – përpiquni të kontrolloni emocionet tuaja. Ky ekuilibër do t’ju mundësojë të menaxhoni emocionet tuaja dhe të jeni empatik ndaj fëmijës tuaj.

Nëse ju jeni mirë edhe ata do të jenë mirë. Si prindër, ne jemi modelet e përballjes sociale dhe emocionale të fëmijëve tanë. Edhe ju jeni lodhur nga COVID-19 dhe ju mungojnë miqtë tuaj. Mos u mundoni të pretendoni se gjithçka është mirë. Festimet e festave ose anulohen ose janë virtuale. Tregojuni edhe ju fëmijëve. Ndani zhgënjimet tuaja. Bëni një mini festë keqardhje me fëmijën tuaj. Hani kokoshka, vallëzoni dhe përpiquni t’i përqafoni kur ata janë në dhomën e ndenjes me ju, jo me shokët.

Promovoni një ton dhe shaka të respektueshme. Të gjithë kemi raste kur toni ynë nuk pasqyron qëllimet tona. Shanset janë që e keni përdorur atë ton të zërit. Modeloni duke përdorur një ton që komunikon respekt, kur është e mundur njerëzisht. Filloni duke kërkuar gjithë familjen, t’i kushtoni vëmendje formulimit dhe tonit. Në këtë mënyrë nuk veçohet fëmija që lufton më shumë me tonin. E gjithë familja duhet të përpiqet të jetë më e vëmendshme. Sigurohuni të ndani me fëmijët tuaj se si duket i respektueshëm dhe ta pranoni kur luftoni. Merrni parasysh një kujtesë ose fjalë që anëtarët e familjes mund të përdorin kur përdoret “toni”.

- Advertisement -

Vazhdoni të theksoni interesat dhe pikat e forta të fëmijës suaj. Pjesë e procesit të hidhërimit të adoleshentit tuaj është se aktivitetet, lidhja shoqërore dhe infrastruktura që donte nuk janë në dispozicion. Tani është koha për të vendosur kapelën tuaj krijuese. Pse gëzoi djali juaj për hokej? Pse ka një shkëndijë kur ajo shkon në skenë? Si mund t’i shfrytëzoni ato burime lumturie? Identifikimi dhe shfrytëzimi i pikave të forta është i paçmuar dhe prodhon energji pozitive ndërsa zvogëlon ndjenjat e të qenit i bllokuar. Ëinston Churchill pikturoi në mënyrë që të përmirësonte gjendjen e tij shpirtërore. Nëse ajo është tashmë e vetëdijshme për pasionin dhe interesin e saj, është e shkëlqyeshme, por nëse jo, ajo mund të dëshirojë të marrë vlerësimin e pikave të karakterit.

Bashkëpunoni dhe zgjidhni një aktivitet të përditshëm për të përballuar zhgënjimet dhe emocionet. Çdo ditë që është joproduktive ose e vetmuar mund të jetë një ditë që sjell zhgënjim. Adoleshentët njihen për refuzimin e këshillave, por nëse janë të mbuluar me argëtim, ata mund të jenë të mirëpritur. Kur adoleshenti juaj është në një ambient dhe në gjendje të flasë, shënoni së bashku disa ide. Çfarë aktivitetesh mund të bëjë ai çdo ditë të muajit? Ndoshta një fëmijë sportiv mund të bëjë më shumë aktivitete në natyrë ose të shtojë interesa të tjerë. Një udhëtim në një dyqan artizanal mund të nxisë një krijimtari shumë të merituar. Çështja këtu është të bazohemi në pikat e forta, të zhvillojmë interesa të reja dhe të forcojmë marrëdhëniet. /Revista Psikologjia

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Alp Morina (1-vjet e gjysmë), nga Lumishta e Malishevës ka nevojë për ndihmë

Apel për ndihmë! Alp (Liridon) Morina, nga fshati Lumishtë komuna Malishevë, mosha 1vit e gjashtë...

Vipa çips: Sigurinë e kemi gjithmonë në nivel, po eksportojmë në Itali pa asnjë pengesë

Kompania ‘Pestova’ ka reaguar lidhur me lajmin që u publikua në media lidhur me...

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën tuaj

Blerond Maraj nga Peja ka nevojë për ndihmën e të gjithëve për trajtim jashtë...

A po i demotivojme fëmijët nga veshjet që i blejmë? Nga Marsida Simo (Sociologe)

  Bota e konsumit ka vite që është brendësuar në jetën tonë, duke filluar edhe...